От какво ни разболяват мръсните прозорци

Оказва се, че домът ни може да се превърне в най-големия ни проблем, ако не го поддържаме правилно. Така например според експерта по околна среда, директор на лабораторията „Екология на жизненото пространство“ – Антон Ястребцев, трябва да обръщаме голямо внимание на прозорците. Специалистът посочва, че мръсните прозорци оказват негативно влияние върху здравето. Те трябва да се мият поне два пъти годишно, пише Ретро.бг.

„Не става въпрос толкова за дезинфекция на стаята, колкото за инсолация, защото колкото по-светла е стаята, толкова по-добре се чувства човек. Ако прозорците са замърсени, през тях ще проникне по-малко светлина и това е доста голям проблем“ – отбелязва експертът.

Освен това има връзка между човешкото здраве и черната мръсотия, която се натрупва по прозорците. Тя може да съдържа канцерогени, особено ако прозорците са обърнати към оживен път. Тази мръсотия може да бъде издухана в стаята от порив на вятъра и в белите дробове на хората, така че стъклата трябва да се мият възможно най-често. Съставът на праха е различен през лятото и зимата. През лятото това обикновено е прашец, към който мнозина са алергични, пухчета и други замърсявания на растителна основа. През зимата саждите и хлоридите се натрупват повече.

„Необходимо е да се мие както през лятото, така и през зимата. По-добре е да се мие със специални препарати“, подчерта експертът. Лекарите напомнят за ползите от вентилацията. Факт е, че на фона на недостатъчна вентилация човек може да получи кислороден глад.
Също така вещества като амоняк, метан и алдехиди се натрупват в непроветрявано помещение. Общо до 400 различни вида такива компоненти могат да бъдат събрани във въздуха, изчислиха учените. Всички те причиняват сънливост, намалена работоспособност, чувство на постоянна умора и главоболие.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *