От какво сте склонни да се разболеете според кръвната ви група?

Учените от край време са доказали, че кръвната група влияе на характеристиките на защитата на организма срещу токсини, вируси и бактерии. Следователно, този фактор е определящ до голяма степен и за склонността на хората към определени заболявания. Информацията за еритротиците се съдържа именно в кръвната група на даден индивид. Тя зависи от веществата в клетъчната мембрана, като три от най-важните белега са А, B и 0 (AB0) и резус-факторът (Rh). До момента има познати още цели 46 антигена, като повечето от тях са много по-рядко срещани в сравнение с AB0 и Rh. Лекарите предупреждават, че преливането на кръв от човек с дадена кръвна група на човек с различна кръвна група може да предизвика много сериозна реакция на имунната система, която да доведе до хемотолитична анемия, бъбречна недостатъчност и дори до смърт. Съществуват четири допустими комбинации, които определят кръвната група: α и β: първа (0) A и β: втора (A) B и α: трета (B) A и B: четвърта (AB) Американски учени разпространиха проучване, кеото доказва от какви заболявания са склонни да се разболяват хората от различните кръвни групи.

Ето данните от изследването:

1. Склонност към тромбоза Тромбоза е медицинският термин за кръвен съсирек. Дълбока венозна тромбоза често се среща при големите вени, обикновено на крайниците. Дълбока венозна тромбоза може да предизвика болка и подуване в областта, където се образуват кръвни съсиреци. Oбласта може да бъде зачервена и чуствителна на допир. Хората с тази кръвна група са с железен имунитет Най-честото усложнение в следствие на дълбока венозна тромбоза е белодробната емболия, когато тромб или част от тромб се откъсне и стигне до белите дробове. Симптомите на белодробна емболия включват задух и внезапна болка в гърдите, че става по-лошо, когато дишам дълбоко. Проучванията показват, че хората с първата кръвна група (нулева) имат най-нисък риск от образуване на кръвни съсиреци. Този риск е най-значителен при хората с втора (А) и трета (B) групи – увеличен с 30%. Хората с четвъртата (АB) – с 20%.

2. Склонност към сърдечна недостатъчност Научните експерти твърдят, че хората с третата (B) и четвъртата (AB) кръвна група имат най-голям риск да развият сърдечна недостатъчност. Хората с кръвна група А са застрашени най-малко от това.

3. Склонност към язва на стомаха Учените свързват развитието на това заболяване с характеристиките на имунния отговор към инфекцията. Наличието на нулева кръвна група влияе най-значително на склонността към язва. Хората с А и B групи страдат по-рядко от останалите.

4. Склонност към рак на стомаха Забелязва се, че хората с А кръвна група са склонни към това заболяване. Защо – не е ясно. Нулевата кръвна група, от своя страна, има най-нисък риск от рак на стомаха. 5. Склонност към рак на панкреаса Нулевата кръвна група има най-ниската честота за това заболяване, докато при хората с А кръвна група рискът от развитие на този вид рак се увеличава с 32%, а при хора с AB кръвна група – с 51%, а при хора с B кръвна група – със 72%. Български лекар отговори има ли кръвна група, защитена от COVID-19 В повечето случаи връзката между кръвната група и склонността към определени болести само се забелязва от учените, но те не могат да кажат със сигурност каква е причината. Според една версия, това може да бъде ефектът на кръвните антитела върху възпалението в организма.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *