От най-скъпи области в страната, Благоевград и Кюстендил паднаха в златната среда, по цени ни нагарчат само пилето и брашното

Напук на всякаква българска пазарна логика, когато преди големи празници хранителните стоки драстично поскъпват, трите области в Югозападна България Благоевград, Кюстендил и Перник посрещат Коледа със значително „усмирени“ цени и за пръв път от доста години слизат от стълбицата на най-скъпите райони в страната. Според справка на Министерството на земеделието и храните отличникът по скъпотия Благоевград вече е в златната среда по цени на 4 от 6-те основни хранителни стоки, които ведомството наблюдава.
Яйцата спряха възхода си, който преди месец стигна 50 ст. бройката, и в трите области вече са 31 ст. на едро и с максимална стойност от 37 ст. в кварталните магазини и големите търговски вериги. Има области като Бургас, Велико Търново, Пловдив, Русе и Шумен, където се намират и срещу 24 ст., но пък във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен цената им е 38 ст.
Олиото в Благоевград също е по-евтино с 6 стотинки на едро от средните за страната стойности, показващи 1,98 лв. за литър. Докато в малките магазини в цялата страна мазнината се продава по 2,50 лв., в Благоевград тя е 2,40 лв., а в Кюстендил – 2,43 лв. Изключение са големите търговски вериги в двете области, където рафинираното слънчогледово олио е най-скъпото в страната – литърът стига 2,69 лв.
Захарта в Благоевград и Кюстендил също е под средните за страната стойности – в магазините тя е 1,45, докато средно в България се продава срещу 1,62 лв./кг. Рекордьор е Разград с цена от 1,90 лв./кг. Благоевград и Кюстендил са и двете единствени области, където цените на захарта в по-малките магазини са с 0,09 лв./кг по-ниски от тези в големите търговски вериги – в другите области е обратното.
За първи път от години се наблюдава и укротяване цената на агнешкото. В Благоевград по магазините цяло агне може да бъде намерено срещу 12.80 лв./кг, докато средните за страната стойности са 13.24 лв. В Кюстендил и Перник агнета няма нито по тържищата, нито в месарските магазини. Софиянци обаче го ядат срещу 15.00 лв./кг, а плешката стига до 15,50 лв.
За разлика от агнешкото, пилешкото месо в Благоевград остава най-скъпото в страната – в замразен вид то е 3.71 лв. на едро, а охладеното струва 4.81 лв. В магазинната мрежа пък се предлага срещу рекордните за страната 5,32 лв./кг, следва Варна с 5,25 лв. В Кюстендил и Перник най-скъпото пилешко е 5.07 лв. В страната маржът на цените при замразените пилци е огромен – на стоковите тържища той е от 2,66 лв./кг в Ямбол до 4,60 лв./кг в Добрич. Средната цена на българското пиле за първата половина на декември е изчислена на 4,94 лв./кг.
Много високи са и цените и на брашното. В складовете на едро в Благоевград килограм от него струва 85 ст., а в магазините на 3-те области в Югозапада цената му остава твърдо 1,04 лв.
В същото време цените на едро на брашно, тип „500“, на повечето места в страната са по 0,60 лв./кг, а в магазините се продава средно по левче килото.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *