От него тръгна дебатът за морала в политиката

Първан Дангов е роден през 1970 година в Дупница. Завършил е ветеринарна медицина в Тракийския университет в Стара Загора. През 2003 г. печели местните избори като кандидат на БСП. Женен, има две деца.

Онези, които го познават, знаят, че той има куража да мисли различно. Има и дързостта да промени порочния модел в Дупница, както и компетентността и качествата да управлява разумно и прозрачно. Не обича да се работи безидейно и на парче. Не харесва посредствеността и липсата на грамотност във всичко. Вижда родния си град и общината в дългосрочен план, динамичен и модерен – така, както и го е разписал и в новата си програма за управление.

С необикновено свежото си чувство за хумор, с искреността и изострената си социална чувствителност лесно печели верни приятели.

За него казват, че е от онзи вид мъже, за които честта и достойнството са не просто принципи, а начин на живот. Работи като лекар на свободна практика в собствения си ветеринарен кабинет. Не помни дали телефонът му е мълчал повече от петнайсет минути. Ако някой си мисли обаче, че само пациенти с домашни любимци търсят помощ и съвети от него, категорично греши. Кабинетът му отдавна се е превърнал в приемна на социална служба. Всякакви молби, жалби и оплаквания са преминали оттук. Откакто не е в общината, а това са 12 години, Първан Дангов не е спирал да помага на животни и хора. Всеки ден. Само онези, които никога не са го виждали и срещали, може да се усъмнят в това. Всъщност такива, които не го знаят, няма. “Него и кучетата го познават”, кратко обобщава този му образ мъж на средна възраст, седнал срещу него в кабинета му. Без домашен любимец. От онези, другите, които са дошли за помощ и съвет.

Дангов е изключително социален тип. Комуникативен, лъчезарен, добронамерен и спокоен човек. Той е от онези хора, които могат да внесат едновременно усещане за свежест, добра енергия и баланс, независимо от средата. Прецизно дозира своята екстремност и никога не губи контрол над себе си.

Когато усети арогантност, надменност или надзаконие обаче, социалната му чувствителност се изостря до краен предел и докторът става безкомпромисен. В името на справедливостта и опазване на човешкото достойнство.

“Да, имал съм немалко проблеми. Но това е, защото съм имал дързостта да кажа “стига”, прави кратка равносметка днес Дангов.
Името му нашумя още като кмет, когато започна да изостря вниманието върху корупцията и влиянието на сенчестия бизнес върху политиката и обратното.
“Той е сред първите публични личности у нас, които започнаха да говорят за морала в политиката
и сложиха ясна разграничителна линия между нея и организираната престъпност. Дори тогава, когато негови съпартийци на високи позиции, включително от правителството, предаваха управлението на Дупница на оперативно интересни лица”, спомня си Калин Първанов, един от водещите журналисти и бивш зам. главен редактор на авторитетното списание “Тема”.

Следващата година резултатите на местните избори са в полза на човека на Галеви – Атанас Янев, който е издигнат от инициативния комитет на “братята”. Срещу тази истинска “месомелачка” тогава Дангов губи с нищожна разлика.
На местните избори през 2011 година с почти толкова гласове е издигнат и влиза в местния парламент като независим общински съветник. Тогава не се кандидатира за кметското място. Кметският пост не е неговата самоцел.
“Целта ми е същата, каквато е била винаги ” за повече морал в политиката, за връщане на човешкото лице и компетентността в управлението”, остава последователен и категоричен Дангов.

Като независим общински съветник не спира да критикува Общинския съвет за корупционни практики. Мнозинството от съветниците го вкарват в съда за това, че нарича съвета търговско дружество.
Въпреки че печели делата, Първан Дангов излиза от активната политика през 2015 година. “Беше отвратен и почти отчаян от схемите с влияние и власт. В него се беше настанило дори усещането, че тази негова идеална кауза е безсмислена, че изтощава енергията му, че краде от времето и силите, които може да подари на семейството и близките си”, споделя един от най-добрите му приятели, арт дизайнерът Владимир Владимиров.

Като баща и родител няма равен на себе си, признава дъщеря му. Връща се към професията си, дори записва специализация в Тракийския университет в Стара Загора. Междувременно започва работа като държавен служител в Агенцията по безопасност на храните. Потокът на търсещите го хора, за да споделят и да потърсят разбиране от несправедливото отношение към тях, обаче не спира.
“Дори на медиите не им се дават отговори по важни за общината теми, въпроси за публично разходване на средства, тръжни процедури, сключени договори.
Тъмнината в кметството може да се пипне”, казва Дангов.
И… не изтрайва… Започва да поставя серия неудобни въпроси публично, изпраща и лично писмо до премиера Бойко Борисов. В тях предоставя факти и описва действията на хора от местното ръководство на ГЕРБ и така отново шумно насочва прожекторите към тъмните сделки в Дупница. Вместо да бъдат изсветлени обаче, започва новият залп срещу него във формата на заповед за уволнение от Агенцията по безопасност на храните с аргументи, че “дава пресконференция в работно време”.

“Заведох дела. Вече има решения на Окръжен съд в моя полза, но не се чувствам удовлетворен”, казва докторът. Пресата, натискът и своеволията в Дупница продължават.
Този път на местните избори Първан Дангов е сред кандидатите в надпреварата за кмет.
Въпреки че много хора от Дупница и селата отдавна очакваха той да поеме управлението на общината, този път докторът изненада приятно всички. С изключение на опонентите си, разбира се.
“Това решение не беше от най-леките. Ако питате какво ме е провокирало, то е точно заради тези хора, които идват да търсят съдействие от мен по въпроси, които влизат в задълженията и отговорностите на общината и кмета”, споделя искрено Дангов.

Категоричен е, че Дупница се управлява абсолютно безидейно, изключително непрозрачно и най-притеснителното – силово. Чисто по мутренски – чрез респектиране, страх, чрез оказване на натиск върху всички слоеве на обществения живот. “Дори, ако щете, върху местни самодейни състави сега, по време на изборите”.
“Болно ми е, защото хората от най-уязвимите групи се чувстват беззащитни, несправедливо пренебрегнати, отношението към тях е надменно. Малкият и среден, та дори и големият бизнес тъне в бюрокрация и губи ценно време от тежките административни процедури. Не е толкова трудно да се намери добър управленски подход, за да се решат трайно проблемите с инвестициите и да се повишат доходите”, убеден е Дангов.

Дори сред опонентите му и днес има такива, които признават, че единствено онези, които не се интересуват от обществения и политически живот в Дупница, не знаят какъв е приносът на Първан Дангов като кмет на общината.
“Малко са онези, които знаят, че е негова заслугата парк “Рила” да бъде изцяло реновиран.
Колко човека си спомнят, че през 2007 година той внесе проекта за финансиране на парка. Проектът обаче беше одобрен и средствата дойдоха в мандата на Янев-Галеви”, припомни с ръка на сърцето човек от настоящите му опонентите и, естествено, помоли за дискретност. “Когато Дангов стана кмет, в общината нямаше дори компютри, използваха се електронни пишещи машини. Той направи деловодството “на едно гише”, въведе нов подход в сметосъбирането, дотогава домакинствата използваха варели. Парите за пътен възел “Байкал”, проектът за газификацията на Дупница – това са все неща, които започна Дангов. Той е прям, но е искрен, честен и открит. Кметовете, които застанаха след него, ровиха под лупа, за да намерят начин да му затворят устата. Както виждате, не успяха да го компрометират в тъмни задкулисни игри и сделки”, откровен е общинарят.

Опитен, енергичен, справедлив, честен, компетентен. Тези думи се чуват в предизборна Дупница за Първан Дангов. Хиляди са онези, които желаят да имат за кмет именно него. Самият той пък иска само две неща – да вижда усмихнати, ведри и спокойни хора, а родното си място модерно, чисто и уредено. “Управлява се не със сила и респект, а със сърце и разум”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *