HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

От септември без документи на хартия пред чиновниците

От септември 12 документа на хартия ще отпаднат при искане на услуга от администрацията. Чиновниците ще могат да си ги вземат от 8 регистъра. Това заяви след заседанието на правителството вицепремиерът Томислав Дончев. Той обясни още, че днес се поставя началото на административната реформа, пише “24 часа”. Освен за гражданите, отпадането на тези услуги ще имат голямо значение и за бизнеса и за новите инвеститори, каза Дончев. В някои случаи само разрешителните режими от типа на смяна на предназначението на земя и други отнема 2 години, а в някои случаи и 3.

На въпрос на журналисти за това кога ще отпадне свидетелството за съдимост на хартия Дончев обясни, че може да стане по-рано от септември. Изисквало се обаче  промяна в 40 закона, в които се регламентира предоставянето на свидетелство за съдимост от гражданина.

Шефът на държавната агенция електронно управление Росен Желязков поясни, че промяната ще направи с един закон, който ще измени текстовете в 40-те. Вместо изискването гражданинът да предостави свидетелство за съдимост, ще се впише това, че е работа на администрацията и чиновникът ще удостоверява, че е издал това свидетелство с електронен подпис. Това се прави за защита на регистрите.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *