От утре: За туристи остава отворен само „Кулата – Промахон“

Гръцкото правителство излезе с окончателно решение, че за туристи остава единствено граничен пункт „Кулата – Промахон“ от утре, 6 юли. Декларации се изискват от всички без изключение.

„До неделя, 5-и юли, включително, е преходен период за туристите, които влизат в Гърция. От понеделник единственият граничен пункт с България, през който ще се допускат туристи, е „Кулата – Промахон“ и то само с попълнен предварително формуляр“. Това заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас във връзка с различната практика, прилагана към туристите на граничните пунктове „Кулата“ и „Маказа“.

От сухопътните граници на Гърция вход за туристи остава от понеделник само „Кулата“. Не се допускат туристи и през границите с Албания, Турция и Северна Македония.

Отваряне на граничните пунктове по границата ни с Гърция постави зам. външният ни министър Петко Дойков на среща с гръцкия посланик Димитриос Хронопулос.

Двамата са обсъдили новите правила за влизане в южната ни съседка, след като кабинетът в Атина реши окончателно – от понеделник 6 юли за туристи остава отворен единствено граничен пункт „Кулата – Промахон“. Декларации се изискват от всички без изключение.

От българска страна е бил поставен и въпросът за създаване на отделни коридори на границата за граждани на Европейския съюз и за трети страни, за да бъде по-бързо преминаването.

Посланик Хронопулос от своя страна е казал, че правилата важат за всички и целят да се контролира ситуацията с коронавируса след отварянето на страната за чужди туристи. Гръцкият дипломат се е ангажирал да предаде поставените от българската страна въпроси в Атина, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *