От 1 януари 2019 г. се задава грандиозна промяна, която касае всеки БГ шофьор

Хартиените винетки остават в историята от 1 януари 2019 г. Ако обаче водачите на коли имат стикер, който е валиден след тази дата, трябва да отидат в пункт за продажба на винетки и до 31 януари 2019 г. да подадат заявление за замяна на хартиената винетка с електронна.

Винетките за камиони над 3,5 тона ще са валидни до 15 август 2019 г. От следващия ден тежкотоварните превозни средства ще плащат тол такси за изминато разстояние, а винетките ще бъдат невалидни. Това гласят промени в Закона за пътищата, който беше разгледан в Комисията по бюджет и финанси към парламента, съобщава вестник „Труд”.

В проекта е записано още, че за всеки отделен път може да се прилага различна тол такса за изминатото разстояние на камионите, не само според категорията на шосето, но и според договора, сключен с бъдещите оператори на трасето.

Вече е ясно, че няма да се въвежда еднодневна винетка, а ще има такава за уикенда, чиято цена ще бъде около 10 лв. Камионите пък ще плащат отделна тол такса за ремаркета.

Експерти от регионалното министерство прогнозираха, че очакват 1,2 млрд. лв. годишни приходи от новата система или поне четири пъти повече отколкото са те в момента. Сега тежките камиони прекосяват страната ни за около 12 евро, а с промените ще плащат между 60 и 80 евро както в другите европейски страни.

Тол системата ще има мобилно приложение за таксуване. Освен това ще може да се плаща с пари в брой, с карта и да се купува винетка от денонощни терминали.

По време на комисията стана ясно, че държавата ще изплаща по 50 млн. лв. годишно за системата в продължение на три години. А оборудването вече е в страната.

От сдружението на общините настояват да получават 20% от приходите от системата, за да поддържат регионалните пътища в добро състояние.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *