От 3 до 6 лв. цената на ягодите на пазара в Благоевград, по 4 лв. вървят кюстендилските череши

Ягоди и череши бяха хитът вчера на благоевградския пазара. Цената на ягодите варираше от 3 до 6 лв. за килограм. Най-евтино се предлагаха на сергия в горния край на пазара, но купувачите се ориентираха към онези с цена 5 лв.

Подчертан интерес имаше към ранните череши, повечето набрани от кюстендилските овощни градини според търговците. Само една сергия правеше изключение с череши от петричкото село Беласица. Цената беше между 3 и 4 лв. килото, а един продавач я беше свалил на 2 лв., когато му бяха останали вече малко количество.

„Повечето череши са вносни. Цял микробус с касети пристигна от Петрич. Ромите да не би да отглеждат череши? Подбиват цената и ги продават на 2 лв.”, заяви продавачката Ели Кишкина, която предлагаше череши от кюстендилското село Слокощица на 4 лв.

„Имаме 20 дка овощна градина с череши, сливи, орехи, ягоди. Разходите за отглеждането са големи, а печалбата – минимална. Една череша трябва да стане на 8 г., за да почне да ражда плод. Сега започват да зреят ранните череши, след това другите, офанзивата по брането трае 20 дни. Плащам по 50-60 стотинки на килограм на берачите. Един добър берач не пада под 100 кг на ден и си изкарва надница от 60 лв. Аз ги продавам по 90 стотинки на прекупвачите и за мен остава разликата от 30 ст.”, разказва приказливата търговка.

Добавя, че субсидията, която получава от държавата, е смехотворна – 160 лв. на 1 дка череши за година. „За кое по-напред да ги дам тези пари?! За препарати ли, за поливане, за берачи? Миналата година даже я намалиха субсидията – преди това беше 200 лв. Същата е субсидията и за 1 дка пшеница, а там какво толкова се прави – сее се, зрее и се жъне. Трябва по-справедливо разпределение на субсидиите в различните сектори на земеделието.

Пазарът е наводен с вносни плодове и зеленчуци. Трябва да има някакъв протекционизъм за българските производители”, казва Ели Кишкина и дава за пример Албания, където, докато не се продаде местната продукция, нямало внос. „Само че ние сме в ЕС, в който има правила за стокообмена между страните членки. Аз дали мога да продам моите череши в Германия? Едва ли…“, завършва производителката от с. Слокощица и се съсредоточава към дневния си ред – да продаде последните килограми череши и ягоди.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *