От 75 проби за Ковид-19 в лабораторията на МБАЛ – Благоевград вчера 17 са положителни

Общопрактикуващите лекари да имат право да издават направления за изследвания за коронавирус на съмнителни пациенти. За това призова благоевградската лекарка д-р Виктория Каракостова, която има над 2500 пациенти като джипи в Кочериново. Личните лекари са поставени в парадоксална ситуация, тъй като хем са на първа линия при срещата си с потенциално заразени пациенти, хем нямат право да им дадат безплатни талони за тестове.

„През последните дни имам 4-ма пациенти, които прегледах и насочих да се тестват за коронавирус. Това са две семейства – едното е млада двойка, а другото възрастни съпрузи – на 78 и 73 години. И за двата случая съмненията ми, че са заразени, се потвърдиха. Не е нормалнообаче тези възрастни хора да платят от пенсията си по 100 лв., за да си направят PCR тест, защото не мога да им дам направление за безплатно изследване. Като се потвърди, че са положителни, минават под надзора на РЗИ. Ние като лични лекари нямаме право да ги наблюдаваме, да изискваме да бъдат транспортирани в болница. Възрастното семейство бяха за болница, но аз не мога да взема това решение вместо здравните инспектори. От опита, който придобих през последните месеци, безпогрешно мога да разпозная кой пациент е с коронавирус, засега нямам пропуск. Аз вече им меря температурата в коридора, защото не мога да рискувам да го направя в кабинета, в който след това ще бъде направена ваксина на дете или пенсионер ще дойде да му изпиша лекарства. На фона на задаващата се втора вълна от Ковид-19 и усложнената ситуация, която ще възникне със сезонните вируси, функцията на джипитата е сведена до това да му храчат в устата. Право да издават безплатни талони обаче имат само РЗИ и спешните центрове“, заяви д-р Каракостова.

За надигаща се втора вълна сочат и изследванията на клиничната лаборатория на МБАЛ – Благоевград. Ежедневно там се правят по 50 проби и вчера при направени 75 проби са установени 17 лица с Ковид-19, които са били контактни с вече установени заразоносители. 25 са новите случаи на Covid-19 в област Благоевград, сочи справката на РЗИ към 6 октомври. Най-много са в Благоевград – 11, в Якоруда – 5, Сандански – 3, и по един случай има в Гоце Делчев, Добринище и селата Конарско, Плоски, Рибново и Церово.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *