Официално: 8 българи са с новия щам на Covid-19

За първи път мога да заявя официално, че доказахме 8 щама от пациенти българи, които имат характеристиките на новия вариант на английския шам, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Тодор Кантарджиев по БНТ. 

„17 мутации бяха потвърдени днес, направиха го двамата ръководители на референтни лаборатории доц. Иван Иванов и доц. Ивайло Алексиев. И двамата са с медицински специалности вирусология и микробиология. Направиха го брилянтно и съм много доволен – това, че доказахме, че в нашата страна го има английският вариант. Сега вече ще започнем едно много по-сериозно проучване в нашата страна да видим какво е разпространението“, заяви още той. 

Проф. Кантарджиев беше категоричен, че ваксините предпазват и от новия щам на коронавируса.  

„Ваксината го лови. Това е доказано. Ваксините унищожават и този мутирал вирус. Лошото е, че е по-заразен. Досега 10 души заразяват 22, а сега 10 ще заразяват 29. При спазване на мерки можем да ограничим разпространението на този вирус, отсече професорът. 

„Сега вече ще започнем едно много по-сериозно проучване в нашата страна да видим какво е разпространението, защото при тези 8 души има такива, които току-що са дошли от Великобритания – веднага са заболели, веднага са карантинирани и са приети в болница у нас. Трябва да направим така, че да ограничим новия вариант на щама да не плъзне из страната. Всеки, който се върне от Западна Европа и по-специално от Великобритания да не събира цялото си семейство и просто да се самоизолира известно време, добави проф. Кантарджиев.  

„Сегашните 8 заразени са влезли в болници и не са разпространявали вируса много, защото там се спазват мерките за изолация при лечението. Съветвам всички, които си идват първо да се изследват често и второ, да не контактуват с много хора“, каза още той. 

„Имаме голяма смъртност, защото имахме много случаи ноември, декември и, когато състоянието е тежко, лекарите се борят дълго време.  Смъртността в нашата страна и без коронавируса беше доста голяма. Това се дължи не само на нашето здравеопазване, на медицински грижи, донякъде и на псипология – българинът обикновено чака да му мине. Когато случаите започваха да се увеличават, доста хора чакаха и идваха в последния момент, когато вече нищо не можеше да бъде направено. Сега, да се надяваме, чакаме да намалее смъртността, защото доста се научиха и колегите да лекуват.“, смята проф. Кантарджиев. 

„Големият български проблем е недоверието в институциите, науката, медицината и здравеопазването, което се случи от говоренето на различни неща от хора, които казваха, че са лекари, но не се държаха като лекари“, каза още проф. Кантарджиев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *