ОФК „Пирин” взе 100 000 лв. по мярката 60/40, Рилски манастир получи 60 000 лв. въпреки огромните наеми, които събира

Близо 100 000 лв. получи Общинският футболен клуб „Пирин” в Благоевград по Постановление № 55 на МС, по-популярно като мярката 60/40, с която държавата се опита на намали безработицата в условията на извънредно положение, предизвикано от Ковид пандемията.

Мартенският транш на ОФК е за 59 футболисти, треньори и помощен персонал, за които клубът взе 39 844 лв. Сумата не е голяма, защото извънредното положение бе въведено в средата на март и на практика държавата плаща 60% от заплатите за половин месец. За април собствениците на клуба – фирма „Емирейтс фъндс ексчейндж”, са подали 57 души на щат, за които са получили 60 144 лв.

Последният списък с подпомогнатите от държавата работодатели бе качен в публичния регистър на НОИ на 29 май и обхваща 818 работодатели от цялата страна. В него прави впечатление, че фирмите от Благоевградска област са много малко, което означава или че работодателите са подходили скептично към държавната помощ, или че документите им не са били одобрени. Сред единиците е фирмата на бившия шеф на „Електроразпределение” и дългогодишен победител в най-различни обществени поръчки на община Благоевград Евтим Евтимов. Фирмата му „Белви” е получила от държавата 13 439 лв., с които е изплатила 60% от заплатите на 38 работници.

В региона от постановлението се е възползвал и хотел „Болярка” в Мелник, който е поискал помощ за заплатите само на 3-ма служители и по сметките му вече има 1266 лв. Още по-скромно е подходил собственикът на санданския магазин за спортни стоки „Пирин спорт България” – на него държавата е превела едва 732 лв.

С помощ от държавата е и собственикът на къща за гости и бензиностанция на пътя Дупница-Сапарева баня Николай Ганчев. Фирмата му „Рила спа енд клуб” е взела за април 793 лв. за част от заплатите само на двама свои служители. Парите са нищожни, като се има предвид, че миналата година Комисията за защита на потребителите глоби Ганчев със 7000 лв. заради нерегистрирани в къщата му за гости 23-ма туристи.

Най-смело към помощта на държавата в тази част на страната обаче е подходил игуменът на Рилския манастир Евлогий Адрианополски. За март владиката е подал имената на 59 лица на трудов договор с него, за които държавата му е отпуснала  22 268,45 лева. Завчера пък предприемчивият монах получи за април компенсация от 38 129 лв. С тези пари Евлогий би трябвало вече да е изплатил част от заплатите на камериерките, администраторите, охраната, работниците от помощното стопанство, горски работници, сервитьори и готвачи в хотела и ресторанта на манастира, който преди седмица се прочу с безумно високите си цени и предизвика масово недоволство сред богомолците.

Не е ясно какви точно документи е подал игуменът в Регионалната служба по заетостта в Кюстендил, защото за кандидатстващите по мярката работодатели имаше много ограничения, включително и това кандидатът за помощ да не разполага с други приходи от наеми, аренди и т.н.

В същото време е общоизвестно, че Рилският манастир дава под наем 40 обекта с площ от около 300 декара, непрекъснато извършва сеч на манастирската гора и печели сериозни суми от всякакви спомагателни дейности, като платен паркинг, търговия със свещи и икони, такси и др. Освен това Рилската обител от години е освободена от такса смет, макар преди месец на Общинската администрация в гр. Рила да й омръзна от непрекъснатите оспорвания на дължими към общината други суми от страна на Евлогий, и наскоро бе назначена комисия, която да преразгледа отношенията на община Рила с Рилския манастир и да прецени не е ли редно светата обител също да започне да си плаща таксата за битови отпадъци.

Предприемчивият игумен освен това се е постарал винаги да има още един вариант за финансиране, освен редовните опити да вземе от държавата пари за ремонт, а от миряните – дарения за издръжка на братството, което се състои от 8 монаси. Преди по-малко от половин година например игуменът се е включил с рожденото си име Евлогий Стоянов Стамболджиев в ръководството на пловдивската фондация “Свеги Георги Победононосец – воин”. Същата е насочена към здравеопазването, ръководството й е пълно с лекари, тук са още  директорът на “Екопак” Тодор Бургуджиев и бившата гл. архитектка на Пловдив Емилия Божкова. Преди няколко години същата тази фондация бе разследвана от прокуратурата заради сигнали, че от всеки болен в Клиниката по кардиология в Пловдив се искат пари за клапи, протези и други консумативи, но парите не се внасят в касата на болницата, а се оформят като дарение за фондация “Св. Георги Победоносец – воин”. В центъра на скандала беше изпълнителният директор на болница “Света Екатерина” проф. Генчо Начев, който и до момента е в ръководството на фондацията, а ежегодната му имотна декларация пред Сметната палата със сигурност го поставя начело на класацията на най-богатите български лекари.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Саваот

    Попардяците да не се правят на тарикати, а да си плащат като попове както всички останали божии чада! Да се направи една независима ревизия на стопанската дейност на манастира и ще излязат май много скрити доходи в личните касички на висшите им шефове!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *