Охрана усмирява родители на третокласник в VІІ СУ, вдигнали скандал след забележка на зам. директор

Родители на третокласник от VІІ СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград вдигнаха скандал в училището вчера сутринта. До сцената се стигнало, след като майката на ученика, която му носела раницата, влязла с него в сградата на учебното заведение. Една от заместник-директорките – Ирена Стамболиева, я видяла да се качва по стълбите и се опитала да й обясни, че би следвало като всички останали родители да изпраща детето си до входната врата, както и че не е редно да се разхожда из училището. Направената забележка ядосала жената и тя започнала да опонира на висок глас, като се заканила да викне подкрепление. Малко по-късно в училището на скандал дошъл и бащата на третокласника. Наложило се да бъде извикана охраната на училището, която да усмири двамата родители.

Същевременно вчера група родители са се оплакали в РУО, че раниците на децата им в 3-и клас са много тежки, а училището не е осигурило шкафчета. Така според майките и бащите малчуганите се затруднявали да носят тежките раници от кабинет в кабинет.

Подобно устно оплакване е имало и в началото на месеца, когато родители, които посетили Регионалното управление на образованието, настоявали децата им да бъдат преместени в по-голяма стая, тъй като тази, в която се провеждала целодневната организация на учебния процес /т.е. занималнята/, била много малка. След разговор между старши експерта по средно образование Любомир Станишев и директора на VІІ СУ Лилия Стоянова въпросният трети клас е преместен в по-голяма стая.

„Да, проведох разговор с директора и класът беше преместен в по-голяма стая. Днес /23.02./ също дойдоха няколко родители, като се оплакаха, че нямало шкафчета, а раниците били тежки. Посъветвах родителите да подадат писмен сигнал. Такъв при нас още не е постъпил”, разказа старши експертът Л. Станишев и допълни, че най-късно до началото на идващата седмица ще бъде направена проверка на място в VІІ СУ.

В продължение на разговора експертът с дългогодишен опит анализира, че ако децата си носят само помагалата и учебниците за дадения ден, то не би следвало раниците да тежат повече от 4-5 килограма.

За коментар по случая репортер на вестник „Струма“ се свърза и с директора на VІІ СУ Л. Стоянова.

„Правим всичко необходимо за учениците. От пиле мляко им осигуряваме и пак има недоволни. Не мога да си го обясня, какво повече да направим“, заяви Стоянова. Тя разясни, че при 860 ученици, двусменен режим и 23 ПИГ /полуинтернатни групи/ нямало как учениците да са на занималня в същата класна стая, в която са им и учебните занятия. „Класната на въпросните третокласници, дойде да ми се оплаче, че стаята за занималня била малка. Аз й обяснях, че всички се местят, но въпреки това й дадохме друга стая”, сподели Л. Стоянова.

По въпроса с раниците и шкафчетата ръководителката на учебното заведение бе категорична: „Шкафчетата са цяла редица и са напълно достатъчни. Освен това разполагаме с втори комплект ученици за децата, както и алтернативни такива. Предстои да закупим и нови интерактивни дъски”.

Относно претенциите на учителката Л. Стоянова посъветва всички интересуващи се на изгледат клипчето, качено на страницата на училището. „На един от кадрите е класната стая на този трети клас. Стените са изрисувани с делфинчета, чиновете са специално заоблени да не се нарани някое дете, даже има и решетки на радиаторите. Учителката каза, че стаята не й харесва в този вид и иска да е розова, какво повече да кажа, същото е и с оплакванията им за стаята за занималня. Наистина не знам какво повече да направим“, заключи директорът на VІІ СУ Л. Стоянова.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *