Очаквано! Административен съд отказа да касира избора за общински съветници в Благоевград

Административен съд отказа да касира избора за общински съветници на Благоевград, който бе обжалван от 8 кандидати, участвали в различни партийни листи. Сред тях бяха бившият председател на общинската организация на ГЕРБ и ексдепутат Йордан Андонов, екскандидатът за кмет от НФСБ Росен Георгиев, неуспелият кандидат за съветник от АБВ Димитър Стойчев, Велчо Танев, Евелина Димитрова, Красимира Стоименова и Йорданка Урдарска от БЗНС, Злата Ризова от МИР и Милена Бунцева от ДПС, които оспорваха преференциите за тях.

Съдия Илонка Рашкова отхвърли искането за ръчно преброяване на бюлетините и допусна оглед на копията на черновите от протоколи в пет секционни избирателни комисии. Това стана след признание на председателя на ОИК – Благоевград Мартин Бусаров, че в две секции – №20 и №50, действително преференциите на Йордан Андонов – 13 и 16, били неправилно записани поради техническа грешка, допусната от оператора от информационно обслужване. Същата грешка била и за 2 гласа на Милена Бунцева в СИК №75.

След проведения оглед беше сложен край на административното дело, а вчера съдия Рашкова обяви решението си. Според нея липсват закононарушения, които да водят до неправилно отчитане волята на избирателя при проведените на 27 октомври местни избори за избор на общински съветници в община Благоевград, нито съществени такива при отчитане на изборния резултат, които, ако не бяха допуснати, изборният резултат би бил различен от отчетения в оспореното решение. При произнасянето си съдът взе предвид и приетите по делото като доказателства протоколи на секционните избирателни комисии, от които е видно, че изборите са преминали в спокойна обстановка, без подадени жалби и възражения, като протоколите са подписани от всички членовете на съответните СИК без особени мнения и решения във връзка с възникнал спор при отчитането на бюлетините за действителни или недействителни. Пред ОИК – Благоевград в изборния ден не са постъпвали жалби за нарушения на изборния процес.

След като анализира данните и обстоятелствата, събрани по делото, съдът счете че не са налице закононарушения, които да водят до неправилно отчитане волята на избирателите за даден кандидат, партия или коалиция. 

Поддържаните в жалбите възражения за неправилно отчетени действителни и недействителни гласове не бяха доказани от оспорващите изборния резултат.

Решението може да се обжалва пред Върховен административен съд.

  БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *