ОбС председателят К. Костадинов поиска оставките на водния шеф Ил. Илиев и управителката на ГУМ Цв. Вуковска

Председателят на ОбС – Дупница Костадин Костадинов поиска оставките на двама управители на общински дружества. Той обвини в некомпетентност и незаинтересованост управителя на ВиК – Дупница Илия Илиев и в неспазване на решенията на ОбС  управителката на ГУМ – Дупница Цветанка Вуковска. Причината е, че повече от 10 г. не е провеждан търг или конкурс за отдаване под наем на щандове в големия търговски обект.

На официална пресконференция вчера председателят на ОбС К. Костадинов заяви: „Смятам, че е наложително да се иска оставката на управителя на ВиК – Дупница Илия Илиев. Крайно време е Ил. Илиев да поеме вината за състоянието на дружеството. Във ВиК цари пълен разпад, тотална неподготвеност и незаинтересованост на служителите. Липсва мениджърски контрол и адекватна реакция на управителя на ВиК. Считам, че е наложителна смяна на управителя Илия Илиев. До петък ще бъде назначен вр.и.д. управител на мястото на Ил. Илиев и на сесията още същия ден ще бъде гласувано”, категоричен е К. Костадинов.

Дружеството не успя да осигури веднага алтернативни източници за питейна вода по време на голямата авария, за да захрани водопровода на Дупница, а това е правено преди години при големи аварии. Помпите в Таушаница не са на нужното техническо ниво. Не са заделяни средства, за да има резерв при такива аварии. Ремонтът струваше около 20 000 лв.

На въпрос на “Струма” не носи ли вина и Общинският съвет за състоянието на ВиК – Дупница, след като през годините приемаше отчета на дружеството без сериозни забележки, и не беше търсена отговорност от управителя Илия Илиев, К. Костадинов отговори: “Да, имаме вина и общинските съветници, и аз, и ще си понесем отговорността за това бездействие”, заключи Костадинов.

Искането на оставката на Ил. Илиев става няколко дни след като той  беше привикан на килимчето в кабинета на кмета М. Чимев да даде отговори на въпроси, свързани с тежката авария, която остави Дупница и няколко съседни села цяла седмица без вода. Кметът М. Чимев бе категоричен, че ще търси отговорност от управителя на ВиК.

Председателят на ОбС не спести вчера критики и към управителя на общинското дружество ГУМ – Дупница. Той обвини управителката, че не спазва изискванията за търгове и конкурси, гласувани в новата наредба на общинските дружества.

„Изпратих писмо до управителя на ГУМ – Дупница Цветанка Вуковска с питане кога ще проведе конкурси или търгове за щандовете в ГУМ, а тя ми отговори, че е възпрепятствана от санитарните изисквания заради коронавируса. Ако е неспособна да проведе търгове или конкурси, очаквам и нейната оставка до петък на заседанието на ОбС. Търговете или конкурсите трябваше да се проведат до септември и октомври, и от Нова година спечелилите да започнат работа. Не може да се извинява с пандемията”, заяви К. Костадинов.

Той разкритикува и работата в Исторически музей – Дупница: “Историческият музей в общината не работи, както се изисква от такава институция. Изпратих писмо до директора Анелия Геренска какво предвижда като събития, за да може със събраните средства от посещения да се върнат част от кредита от 800 000 лв., които общината взе за ремонт на бившия Младежки дом, където се помещава и музеят. Има най-различни инициативи, които могат да се осъществят дори и в Ковид ситуацията чрез онлайн мероприятия”, заяви К. Костадинов.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *