ОЧАКВАН ХОД! Съветникът Р. Калайджиев поиска двойно повече минерална вода за хотела си

Благоевградският общински съветник Румен Калайджиев започна процедура да докара до хотела си близо 2 пъти повече минерална вода, отколкото получава в момента. Съгласно разрешителното за водовземане №3/24.11.2017 г., което Министерството на околната среда и водите му е издало, в продължение на 20 години – до 24.11.2037 г., той имаше право да ползва 34 496,60 куб.м от находището за минерална вода на Благоевград. Това разрешено количество предполагаше средно денонощен дебит до 1,09 л/сек.

Преди седмица Калайджиев обаче е входирал в Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” искане фирмата му „Езерец“ ЕООД да получава занапред 60 046,6 кубика, при средно денонощен дебит 1,9 л/сек., които ще пристигат през изградения в съдружие с общината преди година и пуснат в експлоатация близо 4-километров водопровод, от който има отклонение към общинския басейн до VІІІ СУ в жк „Еленово“, макар че спортното съоръжение ще ползва минералната вода само за отопление, а басейнът ще продължи да се пълни със студена от водопровода.

Според обслужващия персонал дори и някога да бъде пуснато кранчето към басейна от общия минерален водопровод, водата ще се ползва само в душкабините, защото басейнът бил състезателен и не било нормално да се пълни с вода, чиято температура е над 40 градуса.

Р. Калайджиев обаче вече я ползва и в петък Басейнова дирекция му разреши да удвои обема на минералната вода, течаща към „Езерец“. В разрешителното има само още едно изискване към хотелиера – той трябва да представи в дирекцията становище или договор с ВиК – Благоевград за удостоверяване на възможност канализационната система на областния център да поеме без проблем двойно повечето отпадни води от хотела на общинския съветник.

Калайджиев е предупреден още, че въпреки доброто химично и количествено състояние на подземно водно тяло „Порови води в Кваретренр-Благоевград“, в които попада сондажът с минерална вода, трябва да има предвид, че част от водопровода попада във ІІ и ІІІ пояс на санитарно-охранителната зона на находището и затова трябва да се готви за по-чести проверки за установяване на незаконно черпене на минералната вода.

Дирекцията е припомнила още на съветника, че сондажът и водопроводът са в район със значителен потенциален риск от наводнения, при който има 5% вероятност да бъдат наводнявани по веднъж на всеки 10 години от река Благоевградска Бистрица, затова той трябва да вземе превантивни мерки срещу евентуалните наводнения.

Съветникът-хотелиер прескочи бариерата на Басейнова дирекция и сега трябва да поиска от МОСВ да измени разрешителното му за водовземане, включвайки двойно повече вода. Спънки едва ли ще има, защото водата е в наличност. Сондажът, който зарежда хотела му с минерална вода, е с дебит 7,2 л/сек., а в момента свободният ресурс е 3,61 л/сек.

Освен от Калайджиев, водата се ползва още от общинския съветник Христо Ковачки за хотел „Монте Кристо“ /от 21 юли 2015 г./ и от общината, чието разрешително е от 22.05.2018 г., макар че тя все още не ползва топлата минерална вода.

Исканите нови количества вода от Р. Калайджиев са предпоставка за избухването на нов скандал между него и Хр. Ковачки, тъй като от няколко месеца двамата периодично се обвиняват, че другият взема повече от позволеното му количество, поради което неговият хотел остава на сухо. Спирането на водата за хотела на Ковачки винаги води до по-нажежени страсти, защото той ползва природното богатство на Благоевград и за градската баня, която държи на концесия.

Миналия месец екоминистерството прати благоевградските си институции на проверка на сондажа и на място бе установено, че тръбите към банята са разположени под нивото на водните резервоари, докато тези към хотела на Калайджиев са над него, което обяснява защо невинаги има достатъчно вода, за да потече към „Езерец“. Затова е любопитно как ще се развие сагата с минералната вода, когато Калайджиев получи достъп до двойно по-голямо количество от това, което ползва в момента…

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Кириленко

    По интересно е да се знае какво гражданите ще спечелят от такива важни решения , защото те са собственици на природните ресурси на общината ??? Отговорността е на общинарите , които често правят “жестове” ….срещу интересите на данъкоплатците и обслужват нечии лични интереси …А “ гражданйето “ си шушукат по. кафенцата и си спинкат под. юрганчетата , докато селските тарикати. ги разграбват за жълти стотинки …?

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *