О.з. полк. Н. Николов свика “сбор” за граничарите от застава “Ружица” през 1968-69 г., яви се по служба и човек от посолството ни в Испания

О.з. полк. Никола Николов, който е и бивш председател на ОбС в Симитли, посрещна в Благоевград граничарите от 18-и граничен отряд в Ивайловград, служили заедно на първа гранична застава “Ружица” в местността Хамбардере. Вече побелели, някогашните момчета се договорили всяка година да правят сбирки из цялата страна, като се редуват в домакинството и навсякъде да са с половинките си. В ролята на символични домакини миналата вечер бяха д-р Иван Иванов и командирът им преди 49 г., тогавашният лейтенант Никола Николов, когото всички на вечеринката наричаха Ангелов.
“Смених си фамилията, като се ожених, братята ми го бяха направили вече и аз реших, че е редно да сме с една фамилия”, обясни полковникът от запаса.
Специално за събитието о.з. полк. Николов бе поръчал ритуална питка с надпис, указващ годините и мястото на службата им.
Срещата не пропуснаха съпругата Веска на починалия преди години старшина Христо Николов, която живее в Русе, нито пък Божидар Гаджев, който работи в посолството ни в Испания и се вдигна от там заради “преброяването”. Той донесе специален подарък на бившия си командир Н. Николов – последния брой на вестник “Нова дума” на българите в Испания и новината, че през ноември в Мадрид концерт ще има Лили Иванова и вече почти всички билети са продадени.
В качеството си на зам. командир по политическата част преди близо половин век Н. Николов не пропусна да се погрижи за всеки детайл в организацията на събитието и специално бе приготвил благодарствени писма от клуб “Граничар”, който оглавява, за вярната им служба към родината с поетично послание, че “всяка майка граничар не ражда, защото граничарското сърце не бие с нормалния човешки пулс, а бие в сърцата на ония, за които само в песните сме чули”.
Милата сбирка продължи до малките часове на нощта с наздравици и много спомени, и завърши с единодушно взето решение догодина по същото време да се срещнат в Русе.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *