HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Пазете си децата! Смъртоносна дрога залива България! Умираш само от една доза!

Проблемът с пациентите, пострадали от дизайнерска дрога у нас, става все по-голям буквално с всеки изминал месец.

Анестезиолога и токсиколог д-р Петко Загорчев смята, че първите, които са започнали да я използват, са били хора на възраст между 25-35 години и то от средите на интелигентната част на обществото.

Той обясни пред БНР, че на практика става дума за няколко вида съединения, но основните в момента, които са останали и са се наложили, са така наречените синтетични канабиноиди – няколко хиляди съединения, които имат толкова малка разлика в молекулата, че често пъти компютрите на газхроматографите не могат да разпознаят точната молекула. С малката промяна в молекулата те излизат извън сферата на забранителния списък – на Наредбата за забранените вещества,

“Независимо от всичко, тези вещество попадат под ударите на закона, защото влизат в категорията на така наречената “аналогова дрога“. Тоест ние, токсиколозите, сме определили, че това вещество, ако и да не е в списъка на забранените вещества, е аналогова дрога, тоест аналог на останалите съединения, които са забранени”, каза д-р Петко Загорчев

Токсикологът сподели от личен опит, че докато връзката на марихуаната с рецептора е временна, връзката със синтетичния канабиноид е изключително трайна, много продължителна, с тежки ефекти върху централната нервна система – гадене, повръщане, нарушено съзнание, силно главоболие, силно зачервени очи и много често – епилепитични гърчове.

В Европа, а и при нас, за съжаление, има спиране на сърдечната дейност при млади хора само от едно дърпане. Възрастовата граница пада до 11 години. Зачестяват и тежките случаи дори само от 1-2 дръпвания на цигара. Това се дължи на примитивния начин на производство, при който в една цигара се озоват дори 10 смъртоносни дози от дрогата, обясни лекарят.

“Дори когато медиците успеят да спасят пациента, почти винаги има усложнения: Остават тежки последици. Много често са с психична промяна, параноидни идеи, шизоидна нагласа на личността. Много често и синдроми на паническо разстройство в млади хора, които провалят живота ми, епилептични гърчове…”, допълни картината той.

Психологът Волен Пасков, създател на терапевтична общност “Билани“, коментира, че проблемът със синтетичната дрога е европейски, а борбата – неефективна, тъй като веществата могат да се поръчат в интернет, а и през легални търговски обекти.

Освен заместители на марихуаната, която вече може да се намери и в течен вид, такива има и за кокаина, метаамфетамините и амфетамини.

“Държавата се е концентрирала главно в превенцията. Там се наливат страшно много средства. Аз обаче не мисля, че има достатъчно много специалисти, които могат адекватно да ги изразходват. За момента нещата прогресират. Вече, доколкото знам, сме на второ място в Европа по употреба на синтетични наркотици”, изтъкна той.

Пасков посъветва родителите да обръщат внимание на поведението на децата си: “По принцип, всяка една промяна е симптом. Това означава, че промяна в поведението, промяна в компанията, промяна дори в начина, по който се облича, може би е някакъв симптом за това, че нещо се случва. Оттам нататък хубаво е един родител да има добра комуникация със своето дете, за да може евентуално то да сподели с него и родителят да обследва неговата мотивация за това то да употребява”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *