Пакетчета със семена и агитматериали на мистериозно сдружение по пощите на паството му изправиха на нокти младия свещеник на с. Рилци

Свещеникът на благоевградското с. Рилци Георги Кацаров направи истинско разследване на сдружение, разпратило по домашните адреси на паството му религиозни брошури и семена за засаждане. След като мирянин му донесъл пратката от пощенската си кутия, младият отец веднага се заровил из интернет и по данните от брошурата установил, че иде реч за вероизповеданието Евангелска християнска баптистка църква – Стара Загора, чийто пастор е Павел Василев Вълков.

„Следователно в рекламните си материали сдружението заблуждава хората, че е “надденоминационно”, т.е., че не е пристрастно към определен вид християнство. Напротив, то осъществява целите на баптисти от евангелски тип, т.е. християни, които отричат кръщаването на малки деца, твърдят, че изповядват същия символ на вярата като католици, православни и протестанти, докато всъщност самите католици изповядват друг символ, а различните протестантски общности изповядват най-различни версии на символа и прочее”, обясни отецът. „Освен това баптистите отричат почитта към Пресвета Богородица, ангелите и светиите, към иконите, светите мощи и други светини на православието, не зачитат и Свещеното предание и светите отци“, изреди разликите между тях и християните бдителният отец.

Той стигнал и до дълбокия замисъл на баптистката акция да се разпространяват семена за засаждане: „Чрез самата инициатива със семената имитират “Притчата за сеяча” и символично искат да ангажират към мероприятията си хора земеделци, простодушни, незапознати с разликите между православието и останалите християнски вероизповедания. Търсят увеличаване на членската си маса, като от зеленчуковите семена се премине към “посяване на Божието слово” чрез пращане на материали, записване в курсове, раздаване на Библии и книги и т.н. Опитват се да изградят мрежа от последователи в нашия регион чрез наглед невинни и полезни инициативи“, категоричен е свещеникът.

Снощи той публикува на профила си във Фейсбук призив към жителите на селото да не се поддават на баптистката манипулация и за всички въпроси, свързани с християнството, да се обръщат към него. Бързата реакция на младия отец предизвика одобрението на енориашите и е потвърждение, че християнството не трябва да се крие в църквата от новите технологии, ако иска да стигне до по-младите и да ги спаси от агресивноно настъпление на десетките секти и деноминации.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *