Памучна погача

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

550 г брашно
200 мл. топличко прясно мляко
7 г суха мая (1/2 кубче свежа мая)
1 ч.л.захар
2 яйца
1 жълтък за намазване на питката
2 с.л. кисело мляко
2 с.л. олио ( може и да са 4 с.л. олио)
1 ч.л. сол
краве масло за намазване на отделните кори (50 г)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Аз я правих с 1/2 кубче прясна мая. В купа слагаме топлото мляко, захарта, няколко с.л. брашно и маята. Разбъркваме и изчакваме няколко минути, за да шупне сместа с маята. Добавяме яйцата, олиото, киселото мляко и солта. Разбиваме много хубаво. В друга купа пресяваме брашното и към него бавно наливаме течната смес, измесваме тесто, което оставяме да втаса около 30 до 45 мин. Оставяме 2 или 3 с.л. от брашното за измесването на тестото. Аз го сложих в топла фурна на 50 градуса, покрито с кърпа. Втасалото тесто преместих върху набрашнен леко плот и измесих с още малко от брашното. Готовото измесено тесто разделяме на 4 части, които разточваме и мажем с омекнало краве масло. Може да се намазват вместо масло с олио. Налагаме корите една след друга омазнени, слагаме в средата чашка за център, режем на 8 триъгълника, които усукваме. Между корите може да поръсим с натрошено сирене и настърган кашкавал. Питката втасва вече оформена около 30 минути или до удвояване на обема. Мажем я с разбъркан с малко олио жълтък и поръсваме със семена. Семената са по желание. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Проверяваме с шиш или клечка за зъби. Аз, (Ники) я пекох 35 минути на 175 градуса.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *