Топ теми

Пандемията отърва от акт до 20 000 лв. наемателя на „Езерото“ в Дупница, жителите на с. Бистрица приемат с ирония глобата, защото и техните фекалии от десетилетия се изливат директно в реката

Коронавирусът и липсващите клиенти спасиха от солена глоба в размер до 20 000 лв. собственика на заведение „Езерото“ на територията на парк „Рила“ в гр. Дупница. По сигнал на РИОСВ – София колегите им от Благоевград заедно с представители на ВиК ЕООД – Дупница и община Дупница направиха изненадваща проверка и откриха близо до заведението, на десния бряг на р. Бистрица PVC тръба, от която се заустват отпадни води в реката. В момента на проверката тръбата била суха, но в парка сега не работи нито едно заведение. По тази причина „Езерото“ се размина само с предписание да махне тръбата.

Наемател на заведението, което е общинска собственост, е Димитър Христов, който миналата година бе пипнат от НАП, че не издава касови бележки. Христов всъщност е шести наемател на „Езерото“.

Акцията на екоинспекцията за нелегалната тръба и замърсяването на река Бистрица пък се приема от местните със сериозна доза ирония предвид факта, че фекалиите на цялото с. Бистрица се изливат в същата река от огромна тръба още от времето на социализма и въпреки многобройните сигнали досега нито една институция не е предприела нищо.

Иначе в октомврийските си обиколки РИОСВ – Благоевград издаде 20 акта за административни нарушения и 15 наказателни постановления. С актове се озоваха община Перник и петричкото дружество „Юриек 2001“ на Стоян Павлов – за недеклариране на дължимите такси за миналата година, отново община Перник – за констатирано превишение на годишното количество заустени отпадъчни води за 2019 г. в Мошинско дере, а Миланка Хаджиева от с. Добринище е с 2 акта заради  неосигуряване от фирмата й „Ирита“ ЕООД на минимален екологичен отток в реките Палатик и Златарица.

За ползване на сондажен кладенец без разрешително за водоснабдяване на санитарните възли към „Чайна Рила фън парк“ глоба от 150 лв. до 25 000 лв. /размерът зависи от количеството използвана вода/ ще плаща собственикът на „Планински парк Белица“ ЕООД Георги Пенчов. Аналогични са санкциите и на столичната фирма „Д и Д Фиш“ ЕООД с управител Диляна Рагин, която печели от спортен риболов на наетия от нея яз. „Берсин”, но без да има разрешително за водовземане, както и ВиК ООД – гр. Перник, което до момента криминално ползвало деривационен канал „Владайски“ за захранване на ПСПВ „Рударци“.

За липсата на водомерно устройство за измерване на изземваните и използвани води от водовземно съоръжение с 4 акта е санданското водоснабдително дружество УВЕКС ЕООД с шеф Крум Аргиров. Софиянецът Красимир Тасев пък е санкциониран за изграждане на сондажи в санданския и петричкия си имот без разрешително от екоминистерството.

Ползването на водовземна шахта след изтичалото на ВЕЦ „Каменица“ донесе поредната финансова санкция на „Кюстендилска вода“ ЕООД, а колегите им от Дупница са глобени за вземане на вода от каптаж „Бела вода“ Неизпълнение на предписание от страна на „Био Хоризонт“ ООД доведе до санкциониране и на собственика на фирмата – разложанина Радослав Кирев, за същото с пореден акт за административно нарушение е и ВиК ООД, гр. Перник.

От наказателните постановления този месец „отличник“ е „Автомагистрали Хемус“, които за 6 нарушения ще платят 12 000 лв.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *