Пандизчия с болен зъб подлуди управата на затвора, истерията за 4 лв.

Затворникът Любомир Н. от затвора в Бобов дол поиска обезщетение от 5000 лева от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ заради болен зъб, който стоматологът в Медицинския център не успял да излекува почти два месеца.  Лишеният от свобода настоя за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди, претърпени вследствие незаконосъобразни действия и бездействия на длъжностни лица от администрацията на затвора в Бобов дол. Не провежданото според него своевременно и адекватно стоматологично лечение е за времето ноември-декември 2016 г. Любомир Н. твърди, че през октомври 2016 г. е почувствал болки в зъбите и е посетил стоматологичния кабинет към медицинския център в затвора. Стоматологът обаче заявил, че за да установи кой е болният зъб и какво лечение се налага да предприеме, се нуждае от рентгенова снимка, за която следва да се заплати сумата от 4,00 лв. Затворникът не е разполагал с такава сума и потърсил пари от други лишени от свобода лица, през което време, около два месеца, е търпял силни болки, но при посещенията при зъболекаря – около 4-5 пъти, последният е отказал лечение, включително и да извади болния зъб, а му давал само аналгин и беналгин за облекчаване на болките. В края на месец декември 2016 г. парите за рентгеновата снимка са предоставени, но поради силна зъбна болка е конвоиран по спешност в извънработно време на 30.12.2016 г. до стоматолога Владимир Карастоянов в гр. Дупница, който е установил абсцес и е извадил зъба. Любомир Н. счита, че действията и бездействията на администрацията са проява на нечовешко и унизително отношение, вследствие на което са му причинени душевни болки, страдания и унижение.

Според прокурора искът е неоснователен и следва да бъде отхвърлен, поради това, че Любомир Н. не е доказал наличието на незаконосъобразни действия и бездействия от страна на администрацията на затвора. Приема се, че са предоставени необходимите медицински грижи за стоматологичното здраве на лишения от свобода.

Любомир Н. е постъпил в затвора гр. Бобов дол на 13.10.2014 год. и е зачислен във ІІ група. Не работи и не получава трудово възнаграждение. За периода 01.10.- 31.12.2016 г. по сметката му липсват средства, като на 27.12.2016 г. в същата е постъпила сума в размер на 4,00 лв. – трансфер от лишения от свобода Тактаков.

От анализа на събраните писмени и гласни доказателствени средства не се установява ищецът да е поискал извършване на преглед от зъболекаря повторно след 24.10.2016 г. Единственото негово посещение в зъболекарския кабинет е на посочената дата, а впоследствие са правени само устни консултации „от вратата“ на кабинета без искане за преглед на състоянието. Що се отнася до неудовлетвореното искане за изваждане на зъба, следва да се посочи, че екстракцията освен че е крайна мярка, то в случая е била невъзможна, без да е локализиран болният зъб. Съдия Галина Стойчева от Административен съд – Кюстендил отхвърли  като неоснователен предявения иск срещу Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” – гр. София за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди в размер на 5000 лв., претърпени вследствие незаконосъобразни действия и бездействия на длъжностни лица от администрацията на затвора в гр. Бобов дол. Осъжда го да плати юрисконсултско възнаграждение в размер на 100 лева на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, както и  да заплати на Административен съд – Кюстендил разноски за възнаграждение за вещо лице в размер на 129,03 лв. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в двуседмичен срок.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Опа!

    Тоя няма 4 лева за снимка, а сега да плати повече от 200 лева разходи…

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *