ПАРАДОКС! Закъсалата финансово община Кочериново загуби за 2 дни стотици левове от Стобските пирамиди, пусна без пари туристите, за да не плаща на касиерки

Община Кочериново загуби ститици левове през уикенда от Стобските пирамиди, след като никой не отвори будката, откъдето се купуват билетчета, и многобройните туристи се качиха до природния феномен, без да плащат. За това сигнализираха вчера благоевградчани, които често отскачат до пирамидите и са свикнали да броят по 2 лв. преди стъпването си на екопътеките, които водят до скалното образувание. „Имаше десетки чужденци, които се въртяха пред бариерата в очакване някой да им даде билетче, но така и не дочакаха никого, промушиха се отдолу и продължиха по пътеката”, разказа Красимира Стоянова, която бе искрено възмутена, че една от най-закъсалите финансово общини в страната пропуска златен шанс да събере някой лев. Безплатен е и паркингът, на който туристите оставят колите си, преди да тръгнат към природния феномен.

„Наистина е наш пропуск, не преценихме, че заради хубавото време в събота и неделя ще дойдат много туристи”, призна грешката си кметът на общината Иван Минков. Според него 4-те касиерки, които са назначени на двете екопътеки, работели само до петък, защото по Кодекса на труда в събота и неделя общината ще трябва да им плаща двойни надници, което било нерентабилно. Въпреки това Минков обеща да следи прогнозите за времето и при подходящи условия занапред да праща хората до бариерите и през почивните дни.

Безплатният вход през уикенда е поредно доказателство, че един частник би бил по-добър стопанин от общината, коментираха позвънилите в „Струма” благоевградчани. Само преди няколко месеца обаче кочериновският Общински съвет отхвърли идеята двете екопътеки към Стобските пирамиди да бъдат дадени под аренда или на концесия. Гласуването им бе в унисон с категоричното становище на жители на кюстендилското село Стоб, че природният феномен трябва да остане с досегашния си статут.

Въпреки високата посещаемост, дали заради лошо управление, или неефективна система по пропускателния режим, но Стобските пирамиди засега носят само загуби, твърди кметът на общината Иван Минков. Всяка година скалният феномен се субсидира с около 6000 лева и в крайна сметка непрекъснато е на загуба.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *