Топ теми

Парадът на победата /СНИМКИ/

Русия отбелязва 76 години от края на Втората световна война днес с голям военен парад. Командващ парада бе командващият сухопътните войски генерал Олег Салюков, а приемащ парада – министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Над 12 000 военнослужещи, над 190 единици военна техника и 76 самолета и хеликоптера преминаха пред погледа на президента на Русия Владимир Путин. Всяка година на Червения площад се показва най-доброто въоръжение, с което разполага Русия. На 9 май в Москва традиционно преминават над 10 000 войници и стотици бройки бронирани машини, докато във въздуха летят изтребители, бомбардировачи, транспортни самолети и хеликоптери. Цената на провеждането на парада е около 8 милиона евро. След 2014 година и анексията на Крим мнозинството от западните лидери спряха да посещава церемониите в руската столица. Това обаче не прекъсна подновената традиция. Пандемията от Ковид-19 също не бе пречка за Москва да отпразнува 9 май с военна церемония. През 2020 година на датата на края на Втората световна война бе проведено въздушно шествие, а на 24 юни пред Кремъл преминаха и войниците.

Заедно с президента на Русия, като почетен гост на парада, пристигна на Червения площад президентът на Таджикистан Емомали Рахмон. Заедно с него Путин се изкачи на централната трибуна и зае място на първия ред, заобиколен от ветерани от Великата отечествена война. От дясната страна на Путин е Нина Михайловна Данилкович, която през годините на войната е взела участие в партизанското и нелегалното движение, отляво е ветеранът Василий Гаврилович Пронин, който е участвал в битката при Курската дъга.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *