Параклис, наречен на Свети Мина, събра миряните в Пиринския Стоунхендж

Десетки миряни почетоха християнския празник Свети Мина и в Мечкул. Навръх празника бе отслужена празнична литургия в параклисa в едноименната местност край селото.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов също бе сред вярващите, събрали се за храмовия празник край Мечкул, заедно с кмета на с. Мечкул Цветанка Илчова, кмета на с. Брежани Благой Стефанов и кмета на с. Сушица Георги Митрев. На празника по традиция присъстваха зам. кметът Евгения Георгиева и директорът на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Симитли Таня Янкова, които празнуват всяка година своя рожден ден на мястото.

С доброволен труд и дарения от миряни от общината параклисът се гради от години. Вече има иконостас. Камбанен звън отеква от няколко години. А по-миналата година бяха осветени и изографисаната над входа икона на Свети Мина и малка дървена на светеца.

Божият храм е построен върху някогашно тракийско светилище. По предания и легенди мястото там е свещено. В древността там е имало тракийска лечебница. Намира се точно до скалния ансамбъл, който се извисява над Кресненското дефиле. Светата обител е в прочутия скален град, кръстен от местните Пиринският Стоунхендж.

ИВАН ИВАНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *