Парапланеристи от цял свят налазиха село Бистрица заради новата стартова площадка в местността Остроган

Парапланеристи от цял свят идват в дупнишкото село Бистрица да се любуват на природата и да покачат адреналина си сред красотите на Рила. От известно време те питат за пътя до местността Остроган, която е в планината над селото, където вече е изградена площадка за излитане.

Идеята за площадката се родила в дупнишкия аероклуб “Свободен полет” с председател Петьо Кюркчийски. Преди около две години, след като видели, че е извършена цялостна сеч и местността е гола, от клуба подали документи до институциите, които могат да издадат разрешителни за създаване на площадката в Рила планина, и преди около месец и половина от „ДГС Дупница” са дали съгласието си. Доброволци, любители на екстремните спортове, със собствени средства и труд изградили площадката, която привлича все повече любители на високия адреналин.

Местни жители разпознаха родения в Кюстендил енергиен експерт и бивш член на ДКЕВР Еленко Божков сред “летящите хора” в небето над селото. Той и синът му са чести посетители на “летището” на Остроган. „Няма време да влиза в местните кафенета и магазини, бърза да облече специалния костюм и да полети. Казва, че така релаксира от натрупаната умора, като се рее в небето”, споделиха местни хора.

Кметът на селото Кирил Огненски се е превърнал в безплатно такси и извозва всички желаещи да летят в небето над селото и Дупница. Сборният пункт е пред черквата. Там идват с автомобили хора с безстрашни сърца. Някои тръгват пеша, други кметът ги извозва до “летището”. Село Бистрица стана известно и в чужбина с новото “летище” за парапланеристи. С булдозер мястото за излитане е изравнено за стартова площадка. А ентусиастите от клуба сами събрали парите да платят на машината.

Мечтата на кмета Огненски е Бистрица да се развива като туристическа дестинация, за да се създадат работни места в селото. Ето какво сподели той пред репортер на “Струма”:

„Местността Остроган е първата стъпка. От около два месеца идват любители на екстремните спортове, парапланеристи от цяла Европа – Италия, Гърция, Испания, от ЮАР, САЩ и Нова Зеландия. Възрастни хора си спомнят, че по времето на социализма през селото са минавали ежедневно десетки туристи от Полша и Германия и с карти в ръка са търсили пътя за хижа „Иван Вазов”, най-старата в България. Мечтата ми е да се възроди туризмът и туристите да получават всички екстри за почивка. Селото отново да стане изходен пункт за хижа “Иван Вазов”. Природата над селото е красива и има какво да видят любителите на пранината. Имаме заслон над селото, екопътека с барбекюта, което е добър старт за туризъм. Голяма част от посетителите на селото искат да останат за няколко дни, но няма условия за това. В село Бистрица има само една къща за гости, която не може да поеме всички желаещи. В селото се отглеждат много коне, които можа да се ползват в туризма. Има фермери, които отглеждат крави. Те могат да реализират част от продукцията си, като продават истинско кисело мляко, кашкавал и други млечни продукти на гостите на селото.

Имам много идеи да се развие туризмът в Бистрица, но трябва време да ги осъществя. Имаме всички природни дадености, имаме креативни хора, които могат да помогнат да има работа в селото и местните да развият собствен дребен бизнес, вместо да пътуват до шивашки цехове, където работят за дребни стотинки”, заяви амбициозният кмет К. Огненски.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *