Парите за здраве свършват! Здравната каса върви към дефицит

Над 285 млн. лв. е очертаващият се към края на годината дефицит в бюджета на здравната каса, пише в. “Сега”, като се позовава на данни на Министерството на финансите. Основната част от сумата са прехвърляните от година в година дългове към клиники в ЕС за лечение на български граждани – над 250 млн. лв.

Недостигът от другите дейности, финансирани от касата, ще е около 35 млн. лв. Актуализация на бюджета не може да има, затова спешно трябва да се затегнат контролът и финансовата дисциплина във фонда, пише в анализ на МФ. Той ще бъде разгледан и от Надзорния съвет на касата тази седмица, а целта е да се приеме кризисен план за преодоляване на неефективните разходи. С около 135 млн. лв. повече от предвиденото в бюджета ще са разходите на касата тази година. Около 100 млн. лв. от тях обаче ще се компенсират от традиционното ежегодно преизпълнение на приходите от здравни вноски. Останалите 35 млн. лв. ще трябва да се прехвърлят за следващата година, се казва в анализа.

Освен това касата дължи на чужди каси и болници над 250 млн. лв. за лечението на български граждани. Те отново няма да бъдат платени, което значи, че нови и нови болници ще отказват да приемат безплатно пациенти с български европейски здравни карти. Както обикновено, най-голям дял от преразходите са за лекарства и за болници. За първи път тази година разходите на касата за медикаменти ще надхвърлят 1 милиард лева. Увеличението спрямо миналата година ще е 100 млн. лв.

През 2016 г. касата плати за лекарства 905 млн. лв. Разходите за болници ще останат 1.6 млрд. лв., а увеличението спрямо м.г. ще е 63 млн. лв. Според анализа увеличените средства за извънболнична помощ през последните години също са сред причините за лошите финансови резултати на касата. Очакваше се, че отпускането на повече средства за прегледи, изследвания и лечение в извънболничната помощ ще намалят разходите за болници. Това не е станало, а ефектът е единствено в увеличените разходи на касата, се казва в анализа.

Поемането на нови скъпи лекарства, без да е ясен ефектът от лечението с тях, трайното увеличение на медикаментите по протоколи, които заемат над 50% от всички разходи за домашни медикаменти, както и липсата на контрол са сред основните причини за неефективно изразходване на средствата на НЗОК.

Затова от Министерството на финансите искат спешен план за ограничаване на неефективните разходи. От МФ предлагат да се увеличи още времето, което е нужно, за да започне НЗОК да плаща новите медикаменти. Министерството предлага и ревизия на основния пакет на касата, на клиничните пътеки и на медицинските стандарти, както и изготвяне на алгоритми за проверки на болниците и извънболничните практики. МФ иска и справка за броя лекари на повече от един договор в болничната помощ.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *