Парите за седмица ни стигат за 11 кг кашкавал, британецът купува 76,2 кг

Със 140 лв., които са една четвърт от минималната работна заплата (без удръжките), и се предполага, че трябва да ни стигнат за седмица можем да си купим около 11 кг кашкавал, показа проверка на „Монитор“. Минималната заплата у нас до края на годината е 560 лв.

В Полша най-ниско платените работници вземат по 523 евро, сочат данни на Евростат.

С една четвърт от сумата или седмичната минимална ставка могат да се купят 18 кг гауда, млечен продукт подобен на родния кашкавал. У нас средната цена на кашкавала е 12,20 лв. за кило, а в бившата соцстрана на южния бряг на Балтийско море – 7 евро, но тук си казва думата броят на получаваните банкноти.
С еквивалента на 381 евро в паунди, което е четвърт от минималната му заплата британецът би могъл да си позволи над 76,2 кг кашкавал, който на Острова е по около 5 евро на кило. Малко повече – към 80 кг пък може да напазарува германският работник, който получава примерно най-малко по около 400 евро на седмица.

В съседна Гърция, която дълго време бе станала нарицателно за криза, със 171 евро, които са една четвърт от минималната месечна заплата от 684 евро, могат да се купят над 28 кг кашкавал, който там по суперите е на цена около 6 евро килото. Във Франция килограм от най-евтината гауда излиза по около 10 евро. В Петата република най-ниската заплата е 1521 евро. С една четвърт от нея местните могат да си позволят 38 кг от млечния продукт.
140 лв. у нас биха ни стигнали и за 5-6 кг шунка. Четвърт минимална заплата пък би стигнала на гърка за 22 кила от месния продукт, на поляка – за почти същото количество, а на французина – за 38 кг.

Със седмичния дял от най-мижавата заплата можем да си купим 103 л прясно мляко при средна цена от 1,37 л.

На поляка тази част от възнаграждението би му стигнала за 285 л, при цена от 2 полски злоти, равняващи се на 0,46 евро за литър.

Французин на най-ниска заплата може да си напазарува с четвърт от нея над 470 л мляко. Седмичната минимална заплата стига на гърците за 139 л прясно мляко при цена от 1,23 евро/л. На германците пък за цели 394 л, което се предлага средно по евро за литър.

24 пакетчета от по 250 грама можем да си купим с въпросните 140 лева. На британците тяхната четвъртинка им стига за 164 пакетчета, на поляците – за стотина, на гърците – за 85.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *