Парламентът наложи мораториум върху сделките и назначенията на правителството на ГЕРБ

Новият парламент наложи мораториум върху решенията на правителството на ГЕРБ в оставка, който ще важи до назначаването на нов кабинет.

Предложението, направено поотделно от лидера на БСП Корнелия Нинова и от председателя на ПГ на “Изправи се! Мутри вън” Мая Манолова, беше подкрепено от 151 депутата, като само от ГЕРБ не се включиха в гласуването.

Двата проекта бяха обединени в решение да се наложи мораториум на кабинета върху възлагането на концесии, включително определяне на концесионно възнаграждение, предоставяне на разрешения за търсене и проучване на подземни богатства, поемане и предоставяне на държавни заеми по смисъла на Закона за държавния дълг, промени в състава на органите за управление и контрол на държавните публични предприятия, държавни болници, дружества с над 50% държавно участие и др., извършване на разпоредителни сделки с недвижимо имущество на държавните лечебни заведения за болнична помощ, назначаване на лица на висши публични длъжности, назначения в държавната администрация.

По предложение на зам.-председателя на Народното събрание Татяна Дончева беше предложено да се добави и “върху действията на държавните органи”. То обаче беше прието при второ гласуване, тъй като на първото нямаше кворум в пленарната зала.

От ГЕРБ заявиха, че мораториумът е противоконституционен.

“Ако искате да спрете всички концесии, всички сделки, всички назначения, трябва да направите правителство, а не да занимавате час и половина цяла България с вашите неадекватни изказвания от всички страни. Намираме се в здравна криза, в социални и икономически затруднения. Намираме се на ръба на политическа криза, защото никой от вас не е казал преговаря ли в момента за някакво правителство”, обърна се Тома Биков към опозицията, която има мнозинство.

По време на дебатите Борислав Сандов от “Демократична България” поиска мораториумът да обхване и извършването на разпоредителни сделки с недвижимо имущество на Министерството на отбраната. Той посочи, че през последните две години са продадени огромен брой недвижими имоти на МО с отпаднало предназначение, като за тази година има план-график за още такива имоти. Сандов даде пример с имот, отбелязан като сгради, но когато се отиде на координатите, се виждало, че това е “една апетитна площ от два декара” на брега на Панчаревското езеро.

“Имайте предвид, че на Панчарево не може да се направи казарма”, репликира го Биков.

Мая Манолова поиска предложението да се разшири и мораториумът да обхване сделките с недвижими имоти на МО и на останалите министерства и агенции. Накрая беше намерена и подкрепена такава редакция на текста, която да обхване и министерствата.

По предложение на Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС беше добавено, че мораториумът ще включва и сделките с движимо имущество.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *