Парламентът прие оставката на правителството

Парламентът прие оставката на правителството, ден след като тя беше депозирана от премиера Бойко Борисов.

“За” гласуваха 156 народни представители.

Решението беше посрещнато в пленарната зала с аплодисменти.

Именно извънредната точка в дневния ред – гласуването на оставката на правителството на Борисов, доведе до сблъсъци, спорове и скандали при първото работно заседание на новия парламент.

Депутатите започнаха да спорят кой познава Конституцията и кой не. От ГЕРБ възразиха и заявиха, че оставката не трябва да се гласува като процедура, за което бяха упрекнати. 

Председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева разясни, че за да се обективизира тази оставка, трябва да е налице конститутивен акт от нейното приемане, затова оставката трябва да бъде гласувана. След приемане на оставката, действащият кабинет продължава да изпълнява функциите до избиране на нов, посочи тя.

По – рано закриването на Националния оперативен щаб, обявено от кабинета в оставка вчера, скара депутатите! С декларации срещу решението на премиера излязоха всички парламентарни групи, освен ГЕРБ. Част от депутатите обвиниха кабинета в оставка в саботаж срещу здравето на хората.

„Премиерът разформирова здравния орган за управление на кризата, за да отмъсти на българите. Ние настояваме за такъв орган от хора, които да са доказани експерти, но също хора смели, готови да отстояват решенията си”, заяви Мая Манолова.

От „Демократична България” определиха като „активно мероприятие за дестабилизиране контрола на пандемията” закриването на Оперативния щаб. 

„За мен като лекар беше огромна изненада. Това е безотговорно като поведение”, заяви Александър Симидчиев от „Демократична България”. „Правителството трябва да работи, имаме медицинска криза и управлението на кризата изисква да имаме ефективни орган, който да управляват този процес”, допълни Симидчиев. И поиска незабавното възстановяване на Оперативния щаб.

От БСП също заявиха, че са изненадани от разпускането на Щаба. Те предлагат комисията по здравеопазване, която ще бъде създадена днес, да анализира работата на Щаба и да представи изводите си пред парламента.

„За нас закриването на Оперативния щаб е немотивирано. Лишаваме се от контрол над пандемията”, заяви Джевдет Чакъров от ДПС. Той допълни, че трябва да се помисли за алтернатива на този орган. „Ситуацията е сериозна, трябва да има оперативен орган, който да координира действията и да продължим борбата с тази пандемия”, каза Чакъров.

Пред депутатите дойде здравният министър Костадин Ангелов.

„Кога сме истински? Когато говорим от парламентарната трибуна или когато стоим в залата без маски? Ето например, г-жо Дончева, вие неправилно си носите маската”, обърна се министър Ангелов към зам.-председателя на НС Татяна Дончева.След това благодари на Николай Хаджигенов, че си е сложил маската. Министърът коментира, че в началото на пандемията някои от днешните депутати са горили маски, отричали са болестта и са наричали докторите „престъпници”.

„Съмнявам се, че сте прочели закони. Министърът на здравеопазването носи отговорността за управлението на кризата, а не Националният оперативен щаб. Мерките се предлагат от главния държавен здравен инспектор”, обясни здравният министър.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *