HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Парламентът реши: Референдум за Истанбулската конвенция няма да има

Референдум за т. нар. Истанбулска конвенция няма да има. Това реши Народното събрание. Предложението за провеждане на народно допитване бе подкрепено само от вносителите от БСП.
Така то бе отхвърлено с 67 гласа „за”, 121 „против” и 23 „въздържал се”.

Дебатът продължи близо два часа. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че целта е да се спасят децата и техните ценности. Тя цитира проблемната дума „джендър”, преведена като „социален пол”, както и обяснителния доклад към конвенцията.

„Тези цитати отговарят на въпроса говори ли се за трети пол. Ние не сме против тези различни хора, те имат своите права и тези права са защитени в българската конституция, но сме против това да се превръщат в задължителна норма за обучение на децата ни. Тук не става въпрос за борба с насилието над жени и деца, а става въпрос за национални, семейни ценности, за народопсихология и за спасяване на българските деца“, коментира Нинова.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини БСП в лицемерие и лъжа. Той обясни, че правителството днес оттегля конвенцията и че тя се отлага.

От друга страна до края на миналата година БСП подкрепяли документа, а след това като усетили настроенията, яхнали вълната.

Според „Обединени патриоти” „червените” пренавиват пружинката и референдум не е необходим. От ДПС изразиха подобно мнение. Според Хамид Хамид народно допитване по такъв въпрос е все едно с топ да се ловят яребици.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *