Парламентът създаде фигурата на специален прокурор, който ще разследва Гешев

Парламентът създаде фигурата на специален прокурор, който ще разследва обвинител номер едно, който в момента е Иван Гешев.

Поредният Франкенщайн – така от БСП определиха прокурора, който трябва да разследва главния прокурор, пише “Евроком”. Левите не виждат логиката в създаването на такава фигура. За социалистите няма логика в създаването на такава фигура и тезата на вносителите от ГЕРБ е несъстоятелна.

Християн Митев от Обединените патриоти успокои, че нищо кой знае какво не се случвало.

Крум Зарков от БСП подчерта, че хората живеят с убеждението за несправедливост на съдебния процес. Проблемът не е какво влиза в съда, а какво не влиза, изтъкна червеният депутат, като посочи виновника за това – прокуратурата.

Предвижда се този прокурор да има 7-годишен мандат, да се номинира от не по-малко от шестима членове от Пленума на ВСС и ще се избира с обикновено мнозинство. Отбелязва се, че наличието на прокурор, ангажиран само с проверки и разследвания срещу главния прокурор, ще гарантира прякото му сезиране от компетентни органи или граждани, без същият да е зависим от получаването на информация от действащите прокурори или разследващи органи. Пленумът на ВСС определя датата на събеседването, което е публично и е предвидено неправителствените организации да могат да предоставят становища.

Социалисттът Филип Попов се ядоса, че на инат управляващите искат да приемат закона напук на становищата на опозицията и на експертната общност.

Трябва да се въведена такава фигура, за да се изпълнят отправените към нас изисквания на европейските партньори, каза и Красимир Ципов от ГЕРБ. Освен това, по мнението му така щяло да се отговори на обществените очаквания.

С неговото изказване промените в НПК бяха приети окончателно.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *