Партиен мерцедес изкара за ретропарада в Кюстендил автомонтьорът Кирил Михалков

Над 200 класически автомобила и мотоциклета „превзеха” площад „Велбъжд” в Кюстендил като част от третото издание на Международния ретро парад, организиран от община Кюстендил и Ретро клуб „Дентелетика”. Над 100 автомобила и около 100 мотоциклета събираха погледите на любителите  от Кюстендил  и гости на общината. Имаше и такива, произведени през 1935, 1940 година, както и  от 70-те години на миналия век.
В третия международен ретро парад в Кюстендил участват и 10 автомобила от Сърбия. Организаторите изразиха съжаление, че заявката за участие от македонски клубове с френски стари коли отпадна заради изискването за PСR тестове.

Интерес на парада предизвикаха мерцедесите на автомонтьора от Кюстендил Кирил Михалков. Един от неговите автомобили е произведен през 1966 година и по-късно през 1967 година е купен от ЦК на БКП.

„По-късно е купен от Иван Каляшки, син на партизанина Димитър Каляшки, на търг, купих го от него. Реставрирах го цели три години. Скъпо е хобито да реставрираш ретро автомобили,  оригинални части трудно се намират, двата мерцедеса, които са на парада, са в движение. От 1972 година изчуквам и боядисвам автомобили, може би и затова се запалих да възстановявам коли.  Даже имам да реставрирам още два, мисля, че за следващия ретро парад ще съм готов. Това обаче не са коли за всекидневно каране. Най-лошото е, че се плащат данъци на автомобили, които не се употребяват, 200 лева не е малко. Затова младите нямат желание да се занимават с реставриране и поддръжка на стари амтомобили, три години отнема ремонтът само на една кола. Колекционерската работа е трудна, който не се е занимавал, няма как да се усети. Всичко иска много работа. Автомобилите, които показвам, са редки, даже този, правителственият, навремето е бил единична бройка. Редовно участвам в такива ретро автомобилни изложения. Нашият клуб обикаля, надявам се и младите да започнат да се занимават с това”, категоричен е Кирил Михалков.
Редица от ситуираните и експонирани на площада автомобили събираха погледите и възхищението на колекционери и ценители на прочути марки и модели от преди десетилетия. Най-много суперлативи отнесе „Шкода Октавия” от 30-те години на миналия век с плевенска регистрация и с мотор, чиято възраст спокойно може да се определи като от Първата световна война.

Имаше автомобили, произведени в бившия Съветски съюз и страните от СИВ, и много западна техника. За първи път тази година в България тук беше напарвеноизложение на cafe-racer мотоциклети. Това са стари мотори, преработени с въображение в модерни . “Всеки един мотор е различен и не се дублира. По-скоро те са произведение на изкуството”, обясниха организаторите.

Сред автомобилите е рядък “Мерцедес”, който е в България веднага след производството си, в момента е реставриран и е една от “перлите” на парада. Изложени са и стари мерцедеси, собственост на наши дипломати, които са с напълно запазени автентични салони, гуми и боя. 

„Целта на международния ретро парад, който вече  е традиционен за културния календар на община Кюстендил, е да популяризира и рекламира Кюстендил, да върне неговата слава, която аз помня отпреди 30-40 години. Тук има интересни мотоциклети за по-възрастните, като този от 1927 г., френско производство, леки автомобили от 1935 година и от 40-те години за по-младите. Благодаря на кмета Паунов и общината за съдействието, което оказват при организирането на ретро парада”, каза председателят  на ретро клуб „Дентелетика” доцент Бойко Соколовски и допълни:
“Това са исторически автомобили, които са част от културата на страната. Хубаво е да се помисли в Закона за движение по пътищата да се създаде закон за историческите автомобили, както има в Германия, в Чехия, за да може хората, като имат по четири- пет автомобила и мотори, да ги регистрират при облекчен режим. С колеги от други клубове тази година ще дадем предложение до Комисията по транспорт в Народното събрание да бъде създаден такъв закон”, допълни още Соколовски.

След музикалната програма по откриването с модерни и народни танци участниците в ретро парада предприеха обиколка на Кюстендил, чийто финал бе в лесопарк Хисарлъка.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *