ПАРТИЙНИ СБЛЪСЪЦИ! Люти нападки и обиди след отказ на ГЕРБ и БСП да гласуват обявяването на Петрич за град герой

ГЕРБ и БСП в Петрич са чудесен пример за съвместна работа въпреки яростните отричания за коалиция на лидерите им в столицата – този генерален извод направи вчера съветникът от ВМРО-БНД в местния ОбС Стоян Божинов в отговор на разочарованието, че колегите му от двете партии отказаха да подкрепят искането на войводите като извънредна точка в дневния ред на 37-то заседание да бъде вкарано предложението им Петрич да бъде обявен за град герой. Самият Божинов събра нужните 13 подписа сред съветниците за вкарване на точката минути преди самото заседание, но отказа да се съгласи с доводите на ГЕРБ и БСП, че няма нужда толкова да се бърза и е редно първо предложението да мине през Общинската администрация и съответните общински комисии.

Репликата му за близостта на социалистите и управляващите под купола на местния парламент пък доведе до остра реакция на няколко общински съветници, сред които и Велик Личков, влязъл в ОбС от листата на Розалин Хаджиев. „В една анкета сред петричани на тема какво е мнението им за ОбС част от отговорите са „Пълен цирк”. Отговорността ни като съветници е голяма и затова искам да припомня едно явление в нашия съвет – един колега циркаджия на всяка сесия прави необосновани и глупави предложения, които подронват имиджа ни”, обяви пред микрофона Личков. Въпреки че име не спомена, всички в залата разбраха, че под „циркаджия” има предвид острието на ОбС Ст. Божинов, който на миналата сесия посочи Личков като крещящ пример за конфликт на интереси – освен че е съветник, същият работи и в един от отделите на Общинската администрация.

Своето време за разплата в разразилата се дискусия видя и Георги Ангелски, който също бе призован от Ст. Божинов и съпартиеца му Кирил Стойков да напусне ОбС, защото и при него конфликтът на интереси е явен – съветникът Ангелски е и заместник-управител на фирмата по чистота, в която община Петрич има 49% участие. Ангелски обвини колегите си от ВМРО в липсата на морал, след като вече на няколко поредни сесии си позволявали да говорят за него и двойната му служба – в ОбС и във фирма на общината. „Не беше морално, когато татко беше работник във ВиК на 500 лв. заплата, а аз бях съветник, а сега е морално ти да си и в ОбС, и в „Енвиронман”, не се сдържа Стойков.

Още преди да започне сесията, съветниците се възползваха от правото си да отправят актуални питания към кмета Димитър Бръчков и повдигнаха няколко наболели въпроси: за освежаването на хоризонталната и вертикална пътна маркировка по третокласната и четвъртокласната мрежа в общината, което още не е започнало, отказът на автобусна компания „Чона” да изпълнява графика си за междуселищни автобуси и абсурдното й решение да прави курсове до едно от селата в общината с лек автомобил, както и фактът, че същата фирма от няколко дни е увеличила цената на билетите до София. Повдигнат бе и въпросът с неработещия мамограф в болницата, както и за напускането на 3-ма от лаборантите, за които обаче се оказа, че вече имат заместници.

Сесията започна в сравнително мрачно настроение от страна на заседаващите, след като се оказа, че кметът и няколко комисии вкарват общо 8 допълнителни точки към дневния ред, наброяващ първоначално 40 точки. Без проблем беше гласувано предложението на Д. Бръчков общината да влезе в сътрудничество с АПИ, тъй като агенцията вече е одобрила финансирането на ремонта на част от общинския път Старчево-Рупите, за да могат туристите безпрепятствено да посещават станалите национална знаменитост археологически разкопки край Рупите. „На абордаж” бяха гласувани и няколко спешни ПУП-а. В бързането си да свършат по-бързо сесията, дори гласуваха точка, която не трябваше. Например, след като отхвърлиха предложението на кооперация „Златен лист” общината да купи бившата им административна сграда, която като местоположение и цена е абсолютно ненужна на петричани, местните парламентаристи се увлякоха и подложиха на гласуване на каква цена биха я купили, ако евентуално бяха гласували „за” придобивката.

Останалите точки в дневния ред минаха доста апатично и с кворум на кантар, тъй като масово съветниците излизаха навън да пушат и да си говорят по телефона. Няколко от тях – като Димитър Пильоков, пък открито се прозяваха.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *