Партията на Ердоган оспорва изборите в Анкара и Истанбул

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Реджеп Ердоган ще подаде жалба срещу „невалидните гласове и нередности“ в столицата Анкара по време на местните избори в Турция. Управляващата партия изгуби в трите най-големи града в страната: Истанбул, Анкара и Измир.

„Установихме невалидни гласове и нередности в повечето от 12 158-те избирателни секции в Анкара. Ще използваме законните си права и няма да позволим волята на нашите граждани да бъде изменена в Анкара“, каза Фатих Шахин, генерален секретар на партията на Ердоган. Над 43 млн. от 57-те млн. избиратели в Турция гласуваха на изборите в неделя, като избирателната активност е 84%. Според официални данни 1 395 233 гласа са били обявени за невалидни, което представлява 3.2% от общия брой. 

Недействителните гласове в Истанбул, където 83.53% от гласоподавателите участваха в изборите, са 290 394. Милиони турски граждани гласуваха на местните избори, за да изберат турските кметове, членове на общински съвети, мухтари, членове на висши съвети за следващите 5 години. При 99% преброени бюлетини кандидатът за кмет на основната опозиционна Републиканска народна партия в Анкара – Мансур Яваш води в надпреварата с 50.9% от гласовете пред кандидата на ПСР Мехмет Йозхасеки, който е с 47.06% В Истанбул един от най-близките хора на Ердоган и настоящ турски премиер – Бинали Йълдъръм водеше с 48.7%, но само 0.05% след него беше кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу, като ги деляха по-малко от 4000 гласа. 

Впоследствие вотът се обърна и Имамоглу поведе с цели 27 000 гласа, което на практика му осигурява победата.  Ердоган губи столицата Анкара и най-големия град Истанбул за първи път в 16-годишното си управление.  В Измир Тунч Сойер от опозицията печели убедително, получавайки 58.02% от гласовете срещу 38.62% на Нихат Зейбекчи от партията на Ердоган. В Бурса кандидатът на управляващите Елинур Акташ води с 49.6% срещу 46.95% на Мустафа Бозбей от републиканците. Партиите ще представят своите възражения пред провинциалните и окръжните избирателни комисии на Върховния избирателен съвет.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *