Топ теми

Партията на Путин губи 1/3 от местата в Думата

Руската управляваща партия Единна Русия, която подкрепя президента Владимир Путин, е изгубила около една трета от местата си в московската Дума, съобщава руската агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

Местните избори в Русия вчера бяха едни от най-внимателно следените от години, след като изключването на опозиционни кандидати от участие във вота в руската столица доведе до най-масовите протести от близо десетилетие насам, предаде Lupa.bg.

Според данни от вота в Москва, цитирани от РИА Новости Единна Русия както изглежда е изгубила около една трета от контролираните преди това от нея места в столицата. РИА Новости допълва, че Единна Русия е на път да контролира 26 места от 45 места в московската Дума, което е достатъчно, за да запази тя мнозинството си.

На изборите през 2014 г. партията обаче се справи по-добре и спечели 28 места. Още 10 места бяха спечелени тогава от кандидати, които се явиха като независими, но които подкрепяха Единна Русия.

Сега, според РИА Новости, Комунистическата партия е взела места от Единна Русия. Твърди се, че е спечелила 13 места. На предишния вот тя имаше 5 места. Две други партии – опозиционната Яблоко и Справедлива Русия, както изглежда печелят по 3 места.

Рейтингът на Единна Русия пострада от недоволството на обществото от увеличаване на възрастта за пенсиониране в момент на намаляващи приходи. Рейтингът на Путин пък е над 60 процента, което е много по-високо от този на повечето западни лидери, но което е по-малко, отколкото беше рейтингът му преди това.

В Москва 7,2 милиона избиратели имаха вчера право на глас, допълва Франс прес. Според данни за избирателната активност в Москва тя е била разочароваща – 17,2 процента към 18 ч. вчера. Пълните данни от вота в Москва и на други населени места ще бъдат оповестени по-късно днес.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *