Топ теми

Паста с гъби и сирене рикота

Необходими продукти:

За соса (софрито):

¼ чаша зехтин

1 малка глава червен лук

1 голям морков

1 стрък целина

сол и черен пипер

¼ чаена лъжичка червен пипер

За пастата:

6 супени лъжици зехтин

500 грама различни гъби сол и черен пипер

500 грама паста – от вида строзапрети или гемели, но може и друга по ваше желание

1 скилидка чесън

2 супени лъжици пресен лимонов сок

2 супени лъжици нарязан стрък лук

½ чаша наронен пармезан

2/3 чаша свежа рикота

6 рохко сварени яйца

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно червения лук, моркова, целината и чесъна. Нарежете или разкъсайте гъбите на парченца. Приготвяне: За соса: Подгрейте зехтин в средноголям тиган на средна температура. Прибавете лука, моркова и целината и разбърквайте често, докато сосът придобие лек златист цвят (след 5-8 минути). Добавете сол и пипер на вкус. Намалете температурата и продължавайте да разбърквате често, докато зеленчуците се свият до 2/3 от обема си (след 15-20 минути). Прибавете червения пипер и гответе още 5 минути, като продължавате да разбърквате. Прехвърлете в малка купичка. Покрийте и оставете да изстине. За пастата: Подгрейте 2 супени лъжици зехтин в голям тиган на средна температура. Прибавете половината гъби, овкусете със сол и пипер. Разбърквайте и разклащайте тигана периодично. Гответе, докато гъбите омекнат и потъмнеят (8-10 минути). Прехвърлете в купа. Повторете с 2 супени лъжици зехтин и останалите гъби. Запазете тигана с останалата в него мазнина за по-късно. Докато пържите гъбите, сложете пастата да се вари в голяма тенджера със солена вода, като разбърквате периодично.докато стане ал денте (крехка, но твърда) – за 8-10 минути. Отсипете 1 чаена чаша от течността, за да я използвате по-късно и отцедете. Подгрейте 2 супени лъжици зехтин в големия тиган, който отделихте по-рано. Запържете чесъна в него, като разбърквате, докато пусне аромат – за около 30 секунди. Прехвърлете го в соса, заедно с гъбите, пастата, лимоновия сок, нарязаните стръкове лук, половината количество пармезан и облейте с течността от пастата, доколкото е необходимо. Овкусете със сол и пипер. Сервирайте ястието поръсено с рикота, яйца, нарязани на половинки, още стръкове лук, останалия пармезан и поръсете със зехтин.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *