HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Пастир се вцепени от уплаха! Кучетата замлъкнаха, мечка мина покрай стадото

От скоро в землището на село Орцево, на 7 км североизточно от село Бабяк, община Белица, се настани мечка, по-скоро мечок мъжкар, който се движи най-спокойно, без да се страхува дори от хората, да не говорим за кучетата. Всяка година към края на лятото тук се появява мечка с едно или две мечета. Най-вероятно ги привлича изобилието на малини около връх Велиица в Родопите.
Любопитното е, че мечокът е тревопасен и най-спокойно си пасе вторак /втора трева/, която я има в изобилие по ливадите край селото. Освен това пасе от овеса, който е посят от ловната дружинка от Бабяк за дивите прасета. Мечокът яде и царевицата, която се изсипва на определени места за изхранване на дивите прасета.
Старият ловец Алиш Мечкарски е имал късмета да види мечката от много близко разстояние, тя излязла от гората и поела през поляната, минавайки покрай стадото му от 20-ина крави и телета, без дори да се обърне към тях. Нещо подобно се случва и с Мустафа Тупев, който пък пасял овцете си на една обширна поляна, кучето му дори не излаяло, а той вцепенен от уплаха очаквал най-лошото, но мечката с умерен ход пресякла поляната, без да погледне овцете, и изчезнала в гората.
Това поведение на мечката успокоява и учудва едновременно хората, но Алиш Мечкарски се опасява, че когато свърши тревата и овесът, тя ще огладнее и е възможно да започне да напада овце, крави и телета, които се движат свободно в тази част на планината.
ЯХИЯ ЯХИЛОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *