Топ теми

Пациенти недоволстват: С 5 лв. скочиха цените на прегледите при лекарите специалисти в Кюстендил, цялото увеличение на пенсиите отива в джобовете им

Прегледите при специалист в Кюстендил скочиха на 25 лева, ако нямаш направление от личното си джипи. Вторичният е 15 лева. Повишението е с 5 лева.

„Направиха го негласно. Бях много изненадана. Трябваше да отида на хирург, тъй като на безименния пръст на дясната ръка, до нокътя, имах образувала се гнойна торбичка. Чаках дълго време да ми мине, почти три седмици. Налагах я с една билка, която тук в Кюстендил наричат „Дебела Мара”. Не помогна. Не ми се ходеше до личната лекарка, тъй като постоянно мрънка, че не й достигат талоните. Даже ме е връщала няколко пъти и ми е казвала да отида в началото на следващия месец. Веднъж пък ме болеше ухото и без да ме праща при специалисти, реши сама да ме лекува. Та затова сега отидох направо при хирург”, споделя 63-годишна активна пенсионерка от Кюстендил.

„Докторът взе скалпа, да не говорим, че под разкопчаната бяла престилка беше по анцуг, проби гнойната торбичка, сложи ми лейкопласт и това беше превръзката. Накрая, когато попитах колко струва, ми каза 25 лева и се притесних. Бях си взела само 20 лева, защото си спомням, че последния път на очния дадох толкова. Наложи се да изтичам до една приятелка в оптиката и да взема 5 лева”, допълва жената.

За сметка на това пък лекарят й казал, че вторичният преглед няма да й струва нищо.

„Горките ние, пациенти, ще даваме 5 лева, цялото си увеличение на пенсията с дата 1 юли 2018 г., на доктора си. То не бяха роптания и закани, като защо за пенсионерите потребителската такса е само 1 лев. Защо омбудсманът така се подигра с лекарите, та въведе тая никаква такса за хората от третата възраст. Сега вече нещата са влезли в желаната справедливост. В тия 5 лева има всякакви компенсации. Не всякакви, ама пак е компенсация. Даже имаше и идеи да не се взема изобщо потребителска такса”, коментира възрастен мъж.

„С нищо не се е подобрило качеството на услугата. Поне по една сестра да си вземат на кабинет и тя да създава ред, да въведе час за пациентите, та да не се трупат в коридора и да дишат тежко от болка и от жегата с часове”, предлага кюстендилец.

Други джипита пък наемат сестри в пенсионна възраст, които трудно се оправят с компютъра. „Свидетел бях на такъв скандал с лекарка и сестра. Бях отишъл да взема направление на дъщеря си за преглед при специалист в столицата. Сестрата недочуваше, трудно въведе ЕГН-то, а пък накрая сбърка и кода за специалист. Наложи се да го пише отново”, заяви кюстендилец.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *