Пациенти се оплакаха: Бисквити, малко сирене и тутманик, това е менюто в общинската болница в Дупница, прокуристът М. Иванова: Предпочитам да има пари за лекарства, ако не им стига храната, да им донесат от вкъщи

Пациенти в общинската болница се оплакаха, че им сервират само обикновени бисквити, малко сирене и тутманик. Това е менюто за целия ден, заявиха те и допълниха, че от известно време не се дава готвена храна.

“Предпочитам да има пари за лекарства. В други болници не дават никаква храна. В момента болницата е със запорирани сметки от две фирми, които са доставяли лекарства през 2013-2014 г. Миналата година е била договорена отсрочка за плащанията, след като се получи вторият транш от 500 000 лв. кредит, но такъв не беше гласуван от Общински съвет. Двете фирми си потърсиха парите чрез съдия-изпълинтел. Към едната фирма задълженията бяха 50 000 лв., с таксите от съдия-изпълнител и лихвите сумата набъбна на 120 000 лв., които трябва да изплати болницата. Що са касае за храната, тя е достатъчна. Ако на някой пациент не му стига, роднините да му донасят от вкъщи”, заяви пред репортер на „Струма” прокуристът на болницата Мария Иванова и допълни: “Откакто съм прокурист, сме изплатили 200 000 лв. стари задължения и не съм допуснала болницата да задлъжнее с нито лев”.

Както”Струма” писа, миналата година Общинският съвет гласува общината да стане гарант на общинската болница за 1 000 000 лв.  кредит, който да се изтегли на два транша от по 500 000 лв. Банката кредитор отпусна първия транш. Втори не беше изтеглен, тъй като общинските съветници изразиха съмнение, че здравното заведение може да изплати кредита от 500 000 лв.

В същото време трима финансисти, изпратени от общината в Дупница, извършват проверка в болницата. Георги Вълов, Николай Попчев и Радослав Китов са изискали цялата финансова документация на болницата за периода от 2015 г. до момента. Те проверяват къде и за какво е похарчена всяка стотинка от касата на болницата. През 2015 г. управител е бил д-р Любомир Таушански. След неговото сваляне от поста общинските съветници назначиха станалия скандално известен с фалшивата си диплома Росен Тимчев. В момента тече разследване за два апарата за хемодиализа, продадени в троянската болница по време на управлението му. Девети месец не може да приключи следствието, което все още не може да разбере в кой пункт за изкупуване на старо желязо са предадени отрязаните радиатори по време на санирането и смяната на отоплителната инсталация на бившата Транспортна болница. Разследването зацикли и не се знае кога ще приключи.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *