Пациент към лекар: Докторе, дай ми два дни да се напия хубаво, после ме лекувай

“Все по-често жени посягат към алкохола. Несигурността, че днес си на работа, а на следващия ден може да ти връчат заповедта за уволнение, кара по-лабилните жени да посягат към чашката и те идват при нас като пациенти, но много късно, след като са се алкохолизирали”, заяви вчера завеждащият психиатрично отделение в общинската болница в Дупница д-р Александър Паризов.

“Отделението вече е обновено и броят на леглата е увеличен. Очаква се само разрешение от Министерството на здравеопзаването. Допреди ремонта разполагахме само с 10 легла, в момента са 27”, заяви д-р Паризов и допълни: “Въпреки разширението леглата пак няма да стигат. Ежедневно приемаме по 3-4-ма алкохолици. Любопитното е, че сред тях има много жени на възраст между 40 и 50 години. Несигурността в живота, в работата кара по-лабилните от тях да посягат към чашката. Първоначално започват с по чашка-две и стигат дотам да падат пияни по улиците или да буйстват вкъщи и да чупят, тогава близките им ги довеждат при нас. Ние ги държим известно време, но не можем да ги излекуваме. Алкохолната зависимост трудно се лекува, да не кажа почти не се лекува”, заяви д-р Паризов.

“Преди години слагахме подкожно лекарство против алкохолизъм на тези, които сами искаха да се лекуват. Лекарството се сменяше през два месеца. Веднъж имах и такъв случай: Един от пациентите като дойде да му се сложи нова ампула, ми се помоли два дни да го оставя да се напие хубаво и след това да го инжектираме. С една дума – за алкохолизма няма лечение. Човек може да се откаже от алкохола от страх, ако се уплаши от тежко заболяване. Повечето от алкохолиците са чувствителни хора, които не могат да понесат действителноста такава, каквато е, и посягат към чашката”, заключи д-р Ал. Паризов.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *