Педагози от 5 държави посрещна благовградското IX ОУ Чужденците изумени: Това, което децата тук учат по математика в трети клас, при нас влиза в програмата за пети

Гости от 5 държави – Полша, Турция, Гърция, Испания и Португалия, пристигнаха в ІХ ОУ „П.К. Яворов” – Благоевград. Групата от 15 учители и директори пристигна малко след 9.30 часа вчера сутринта и въпреки продължителното пътуване бяха в приповдигнато настроение. Най-въодушевени бяха испанците и португалците, които си направиха продължителна фотосесия в заснежения училищен двор.

По стар български обичай гостите бяха посрещнати с питка, а ученици, облечени в народни носии, ги поздравиха с прекрасен танц на песента „Катерино, моме”.

“За стандартите на Благоевград сме малко училище, но сме най-доброто”, каза с усмивка директорът на ІХ ОУ Василка Величкова. Тя впечатли колегите си, като лично им превежда, и се оказа, че освен английски език владее отлично италиански и немски.

С неприкрит интерес гостите разгледаха училището и присъстваха в часове на различни паралелки. Те влязоха и в логопедичния кабинет, където двамата ресурсни учители на училището работят с ученици, нуждаещи се от допълнителна подкрепа.

Изключително любопитна бе реакцията на чуждестранните педагози в часа по математика на ІІІ „а” клас. Виждайки темата на урока „Умножение на двуцифрени и трицифрени числа с едноцифрено”, учителите на няколко пъти попитаха българските си колеги в кой клас са децата, а директорът на основното училище в Конак, Измир – Турция, дори отиде да види табелката на вратата, за да се увери, че става въпрос за третокласници.

„При нас това се учи в 5 клас”, констатираха образователните специалисти от 5-те държави, и явно впечатлени от достиженията на българската образователна система, до един извадиха телефоните си и снимаха изписаната с темата на урока дъска.

Учителите ще останат в страната ни до неделя, а за да ги запознае с родния бит и култура, В. Величкова е планирала в неделя да ги заведе на кукерския фестивал в Симитли, където се изявяват и ученици от IX ОУ.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *