Педиатри алармират: Плъзна опасен вирус, кашлицата сред основните симптоми

Има повишена заболеваемост от коклюш в Пернишко, алармираха педиатри. Повечето заболели не са имунизирани.

„Поставят се три имунизации при бебетата, а след това се прави реимунизация. Много хора я пропускат. Ваксината обаче не е доживотна. В момента има повишена заболеваемост от коклюш, но не може да се нарече епидемия“, обясниха лекари.

От Регионалната здравна инспекция в Перник до момента са изнесли данни само за два случая на заболяването. Единият е на заразено дете на 2 г. през май, чиито родители са отказали да го ваксинират, а другото е  бебе, което е пипнало вируса през юли. Според педиатрите обаче болните са повече.

По същия начин здравната инспекция огласи два случая на морбили в Перник по време, а от ресорното министерство съобщиха за 10 такива.

Магарешката кашлица е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища. Болестта се предава по въздушно-капков път. Засяга и възрастни, но основно възприемчиви към нея са малките деца и подрастващите.

Инкубационният период на болестта е 1-2 седмици след заразяването, а до 40-ия ден болните са заразни. Коклюшът протича с висока температура и пристъп на кашлица със затруднено дишане. Веднъж прекарана болестта, пациентите изграждат устойчив имунитет за около 10-12 г.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *