Пектинът – универсален лечител на цялото тяло

Пектинът е вид захар, която може да бъде намерена в различни количества във всички растения. Това е богат на фибри въглехидрат, който най-често използваме за приготвянето на желета и конфитюри – защото помага на плодовите смеси да се сгъстяват и желират. Повечето консервирани конфитюри и желета се правят от плодове, захар, пектин и киселина, необходима за регулирането на pH на захарта, за да се сгъсти пектинът.

 

Тъй като пектинът се състои от разтворими фибри, той може да подпомогне храносмилането и да съдейства на организма за понижаването на холестерола.

Как да се възползваме по-пълно от ползите за здравето, които пектинът предоставя:

Стъпка 1

Използвайте пектин в домашно приготвените си сладка и конфитюри. Качеството му е различно при различните плодове. Ябълките са богати на висококачествен пектин, но може да се наложи да добавите пектин към сладкото от ягоди например. Натуралният пектин, който се продава, е с различно качество – в зависимост от количеството захар, което е необходимо, за да се сгъсти.

Стъпка 2

Храните, богати на пектин, забавят усвояването на захарта от организма, с което намаляват риска от резки скокове в нивото на кръвната ни захар. Ябълките, особено зелените със свежо запазена кора, са много богати на пектин.

Стъпка 3

Регулирайте работата на червата си с помощта на пектина. Той всъщност е често използвана съставка в продаваните без рецепта лекарства за диария и запек.

Стъпка 4

Понижете риска от рак на дебелото черво като ядете храни, богати на пектин. Изследване от 2010 г. е установило, че пектинът може да облекчи тежкия характер на рака на дебелото черво, а лекарствата, обвити в пектин, достигат до дебелото черво без да се разтворят в стомаха, което прави лечението по-ефективно.
 

Медицински приложения на пектина
 

Според изследване, проведено с Университетът Кюшу във Фукуока, Япония, гелообразната консистенция на пектина го прави удобно вещество за производството на лекарства срещу рак и за намаляване риска от метастази. В това изследване окисленият тип пектин в рамките на две минути формира гел и запазва лекарството до достигане в зоната на рака като по този начин му позволява да бъде по-ефективно, отколкото би било, ако преди това е оставено да се разпръсне. Освен това е доказано, че окисленият пектин предпазва от образуването на метастази като възпрепятства натрупването на ракови клетки.

Рак на дебелото черво

Според изследване, публикувано през 2010 г., пектинът понижава риска от рак на дебелото черво. Правейки обкръжението на дебелото черво по-малко токсично, той води до намаляване на ДНК уврежданията и до намаляване на риска от развитие на рак.

Холестерол

Изследване, проведено през 2009 г. в Университета на Уисконсин, показва, че холестеролът се понижава, когато пектинът се приема като хранителна добавка заедно с полифеноли. Изследването сравнява пектина, полифенолите и фитостеролите с понижаващото холестерола лекарство ловастатин. Участниците приемали хранителните добавки в продължение на четири седмици, след което били тествани нивата на липидите в кръвта. LDL („лошият”) холестерол, бил понижен с 20% в групата, която получавала пектин и полифеноли, съпоставено с 40% понижение при приемането на лекарството.

Рак на простатата

Според изследване, публикувано през август 2007 г. в списанието „Гликобиология” (Glycobiology), ракът на простатата реагира добре на хранителните добавки с пектин. В изследването пектинът на прах предизвиквал апоптоза – програмирана клетъчна смърт, при тъканите, поразени от рак на простата. Изследователите отбелязват, че термичната обработка направила пектина 40 пъти по-ефективен. Същевременно положителните резултати се наблюдавали при ябълковия пектин, докато този, извлечен от цитрусовите плодове, имал минимален или никакъв ефект.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *