Refan-728×90-July-2019

Пендаровски е новият президент на Македония

Македонските граждани извършиха и последната институционална промяна в страната. В неделя те превзеха последната крепост на избягалия бивш премиер Никола Груевски – президентската институция. Стево Пендаровски е първият президент на Република Северна Македония, съобщава Нова телевизия. Той победи кандидата на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова. Пендаровски бе издигнат от управляващата партия на премиера Зоран Заев Социалдемократически съюз /СДСМ/.

Държавната избирателна комисия /ДИК/ съобщи, че Стево Пендаровски получава над 51.75% от подадените гласове. До момента са преброени над 98 на сто от бюлетините. Давкова получава подкрепата на 44.65 на сто от избирателите. За Пендаровски са гласували 427 363 души, а за Давкова – 368 679 души. 29 748 са невалидните бюлетини. Избирателната активност е 46.44 на сто. Правото си на глас са упражнили 825 790 граждани.

„Ще бъда президент на всички, ще подкрепям правителството за всички важни проекти, ще му бъда съюзник в интерес на гражданите, ще бъда президент на държава, от която няма да се посрамите“, каза тази вечер Стево Пендаровски, след като бяха обявени резултатите от втория тур на президентските избори, в който той води с над 55 000 гласа пред противника си.

„На тези избори вие решихте да вървим напред заедно. Ттова е победата на мнозинството от гражданите на Република Северна Македония, които, независимо от етническата или политическата си принадлежност, се обединиха и заявиха, че продължаваме напред. Днес гражданите спечелиха и тържествено искам да съобщя, че ще служа предано на всички“, каза Пендаровски.

„Резултатът от президентските избори у нас е още по-успешен, защото тези избори са победа на обединението и единството. Присъединявам се към ръководството в тази страна за Евроатлантическата република Северна Македония. Аз ще се стремя към правова държава и ще стоя зад всеки честен гражданин, ще ви обединя и ще бъда фактор за стабилност, а не за кризи“, заяви Пендаровски.

Той благодари на премиера Зоран Заев и на цялото правителство както и на всички 31 политически партии, които, както той каза, стоят зад тази концепция. Специални благодарности Пендаровски изказа на Гордана Силяновска и Блерим Река за участието и приноса им в демократичните избори.

„Проведохме успешни и демократични избори и избрахме европейски президент“, коментира Заев.

Досегашният президент Георге Иванов, който бе личен избор на Груевски, на няколко пъти изправи страната пред опасността от граждански и междуетнически сблъсъци. През последните две години той отказваше да подпише гласуваните от парламента закони. Отказа да подпише и Преспанското споразумение, което откри пътя към евроатлантическата интеграция на страната.

Стево Пендаровски има богат политически опит. Той е бил главен съветник за националната сигурност на покойния президент Борис Трайковски, а след това заема същата длъжност при наследника на Трайковски, Бранко Цървенковски между 2005 и 2009 г. По този начин Пендаровски работи за двете водещи партии – първоначално за ВМРО-ДПМНЕ, а след това и за СДСМ.

От 2008 до 2014 г. работи в Университета „Американ колидж“ в Скопие, където преподава международна сигурност, глобализация, световна политика и САЩ

На президентските избори през 2014 г. СДСМ издигна кандидатурата му за опонент на Георге Иванов. Пендаровски загуби с близо 14% на втория тур. Придържайки се към позицията на СДСМ, Пендаровски не признава изборните резултати тогава.

Социалдемократите решиха да заложат отново на него на тези избори. Той смята, че след години на разделение сега Македония се нуждае от междупартиен диалог, а президентът трябва да бъде глас на разума.

Пендаровски обещава кабинетът на държавния глава да отразява мултикултурния характер на обществото. „Аз ще бъда президент на всички граждани и първо ще го докажа в моя кабинет. Кабинетът на президента ще има представители от всички етнически общности, подбрани според тяхната компетентност и професионализъм“, каза той.

След като доста време беше национален координатор за присъединяването на Македония към НАТО, наскоро Пендаровски заяви, че през 2020 г. Скопие вече ще е столица на държава-членка на Северноатлантическия алианс. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *