Пенсионери от Кюстендил си облизаха пръстите от питката на леля Верка

Над 20 пенсионери от Кюстендил се събраха в Деня на християнското семейство под мотото “Донеси, омеси и почерпи”.
“Аз омесих питка, станах много рано, защото се притеснявах дали ще ми се получи. Трябваше да напаля печката и да затопля стаята. Сега времето е студено и трябва поне 3 часа, за да втаса”, коментира 72-годишната леля Вера, която дълги години е била предачка в завода за прежди. “Аз тази питка съм я научила от моята свекърва. Като млада булка нищо не знаех. Пресявам брашното в тава. Правим си кладенче и вътре слагаме 2 малки яйца. Добавяме солта. Затопляме прясното мляко и го слагаме при брашното. В леко топла водичка слагаме маята и я размиваме. Във водичката слагаме и 2 с.л. брашно и 1 с.л. захар и разбъркваме. Оставяме я на топло да шупне. След това слагаме и маята при брашното. Замесваме меко тесто върху набрашнен плот. Покриваме го с кърпа и оставяме да втаса тестото. Като удвои обема си, го разточваме върху набрашнен плот. През средата режем лента. Лентата режем на резки на еднакво разстояние в горната част. Двете половини от останалата част на кръга режем на по 4 еднакви триъгълника. 1 малко масло размекваме и с него намазваме лентата и триъгълниците. Намазваме с масло тавата и я набрашняваме. Лентата навиваме на руло и я слагаме по средата, като разрошваме леко разрезите. Триъгълниците навиваме от широката към тясната страна като кифли. Около рулото нареждаме навитите триъгълници. Оставяме да втаса за 2-3 часа”, споделя леля Вера.
В пенсионерски клуб “Божур” в Кюстендил се обсъжда повишаване на годишния членски внос, който от години е запазил размера за жени 3 лева, за мъже 5 лева – разликата е на база по-висока посещаемост.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *