Пенсионери от Струмяни и Илинденци гостуваха в Северна Македония за Деня на кочанския ориз, опитаха тамошни паници и сутляш

46 пенсионери от клубовете в Струмяни и Илинденци с председатели Славчо Ждрапански и Катерина Каджилова бяха сред гостите на традиционния празник Ден на кочанския ориз в северномакедонския град Кочани. Част от голямото шоу бе изложба, наредена от всевъзможни ястия и десерти само от ориз или с добавка на ориз. Българските пенсионери имаха възможността да опитат някои от кулинарните вкусотии, като най-много им допаднаха баниците с ориз и сутляши. Всички представени на изложбата ястия са приготвени от ориз, добиван от оризищата край Кочани. Изложбата бе посетена и от министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев.
По традиция, която спазват при пътувания из Македония, и този път струмянските пенсионери не пропуснаха да посетят и Ново село, намиращо се в полите на планина Беласица, където напазаруваха македонски стоки.
На връщане екскурзиантите се отбиха от пътя, за да посетят намиращия се при възвишението Кожух античен град Хераклея Синтика. Тук археоложката Светлана Джекова в един вълнуващ разказ за този древен град ги върна хилядолетия назад. Разказа им, че градът е бил построен от племето Синти в чест на героя Херакъл.
БОРИС САНДАНСКИ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *