Пенсионерка от клана Иговци глобена 500 лв. за цигари  без бандерол

Пенсионерка от ромския квартал „Изток” в Кюстендил отнесе глоба от 500 лева по Закона за акцизите и данъчните складове. Красимира Игова била спипана в центъра на гетото с безакцизни стекове цигари. Тя е от клана Иговци и години наред работила в закрития „Булгарплод”. После продължила на социални помощи. Съдът потвърди наказателното постановление, издадено на Митница Югозападна, наложено по-рано на търговката. Игова, която е 63-годишна, поиска санкцията й да бъде отменена, тъй като  получава пенсия в размер на 170 лева и наложената й глоба е непосилна за плащане . „Цигарите купих за внука и сина от непозната за мен жена на половината от пазарната цена. Учила съм до трети клас и изобщо не обърнах внимание, че цигарите са без акцизен бандерол”, обяви в писмено становище жителката на ромския квартал. Тя не се яви пред състав на Районния съд, в залата не се яви и неин адвокат.

Красимира е хваната с контрабандните цигари след  получена оперативна информация в РУ на МВР – Кюстендил  за държане и продаване на акцизни стоки без бандерол. Униформени  извършили проверка на Красимира, която по това време била в магазин в центъра на кв. „Изток“ на гр. Кюстендил. При проверката  държала в ръце найлонова торба и при запитване от страна на служителите на МВР какво има в торбата, Игова заявила, че има седем стека с цигари, които са без български бандерол. Незабавно била съпроводена до полицейския участък на кв. „Изток“ и там е извършен обиск и са иззети  папиросите, облепени с македонска контролна марка.

Съгласно експертна справка на Митница Югозападна изчисленият дължим акциз за горепосочените цигари към датата на нарушението възлиза общо в размер на 243,60 лв.

Във връзка констатираното и извършената проверка по случая на  23-и март тази година прокурор при Районна прокуратура – Кюстендил е постановил отказ да се образува досъдебно производство, като материалите по преписката са изпратени на Митница Югозападна за преценка от налагане на административно наказание.

Според съдия Светослав Петров извършеното нарушение не разкрива признаците на маловажен случай. Законодателят е отчел повишената степен на обществена опасност на такъв вид нарушения, поради което е предвидил относително високи размери на наказанията, както и изрично е регламентирал кои нарушения могат да бъдат определени като маловажни.  Максималният размер за подобно деяние е 5000 лева.

Решението подлежи  на обжалване  пред Административен съд – Кюстендил в 14-дневен срок.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *