Пенсионерът, бивш ОбС шеф, Явор Тодоров избран за читалищен председател в конкуренция с младата учителка Камелия Зашева

Досегашният председател на читалището в дупнишкото с. Бистрица Симеон Михалков подаде оставка след 11 г. на поста, присъстващите на събранието издигнаха 2 кандидатури – младата учителка по български език Камелия Зашева-Йончева и бившия председател на ОбС – Дупница по време на управлението на Атанас Янев – Явор Тодоров, който е пенсионер.

Кметът на селото Кирил Огненски даде силно „рамо” на Явор Тодоров, като изтъкна в негова подкрепа: “Явор Тодоров написа книга за читалищната дейност в селото. Издал е още няколко книги. Има много контакти и може да е от полза за дейността на читалището”.

Зад младата учителка, която ръководи театрален състав към читалището, застанаха хора, свързани с читалищната дейност, но те се оказаха по-малко от тези, които подкрепиха Явор Тодоров и той беше избран с мнозинство. Явор Тодоров обяви, че Камелия Зашева-Йончева ще бъде част от настоятелството на читалището.

Изборът на нов председател на читалищното настоятелство стана на бурно отчетно-изборно събрание, на което в продължение на два часа и половина се коментира дейността и финансовото състояние на читалището.

По време на отчетно-изборното събрание стана известно, че за 11 г. това второто такова събрание, направено пред обществеността в селото. Отчетът на читалището не е приеман досега на събрание, но в документацията е записано, че такова е проведено.

Към читалището има два състава за народно пеене – мъжки и женски. Самодейците обаче са категорични, че няма да пеят пред съселяните си, защото ги обиждали с думите “бистрички мечки”.

От финансовия отчет стана ясно, че голямата част от държавната субсидия, която е в рамките на около 14 000 лв. годишно, отиват за заплата на секретаря на читалището Гергана Спасова. Годишно за заплатата й отиват около 9000-10 000 лв. заедно с осигуровките.

Читалищното ръководство беше атакувано от жители на, че нямат достатъчно изяви в селото, че с децата не се работи достатъчно. Местните жители поискаха да има повече читалищна дейност в селото, а не извън него, по фестивали и екскурзии.

Самодейците се оплакаха, че няма къде да репетират, след като една от стаите в общинската сграда, бившето кметство в селото, стопанисвана от читалището, беше дадена за пенсионерски клуб.

Още тогава, когато стаята за репетиции стана пенсионерски клуб, тръгнаха дрязги между ръководството на клуба и читалището. Тогавашният председател на настоятелството Симеон Михалков се възпротиви и на няколко пъти прекъсваше тока за пенсионерския клуб. Започнаха разправии между председателите на читалището и пенсионерския клуб, което доведе до ескалиране на напрежението, а Симеон Михалков сам подаде оставка от председателския пост.

На събранието бяха изказани съмнения за финансови злоупотреби от страна на ръководството на читалището, но в хода на дебатите тези съмнения бяха изчистени.

Отчетно-изборното провокира много коментари извън залата. “Селото се командва от няколко по-заможни хора. Те решават кой да бъде в читалищното настоятелство, кой в църковното. Техни хора гласуват както им се каже. Всички се бият в гърдите, че работят в името на селото, но те гледат собствения си интерес. Ако на някого имат зъб, той не може да вдигне глава, но ако си техен човек, ще те качат и на трона. Те се разпореждат с дневния ред на селото, останалите са безгласни букви”, категоричен бе бистричанин, пожелал анонимност, за да не бъде „набелязан” от върхушката.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *