Пенсионерът В. Венев: Правителството иска да съдере 10 кожи от гърба на обикновения човек, сега искат да регистрирам кокошките и да плащам за това, а с какво ми помага държавата, сам сея, сам кося… да вземат пари от тези, дето крадат с милиони

Венци Венев от дупнишкото село Бистрица отглежда в двора на къщата си 30 кокошки, четири пуйки и 10 кози. Сам произвежда храната им, сее жито, коси сено и се храни здравословно, без да зависи от малката си пенсия, която получава. Репортер на „Струма” разговаря с него по повод предложението на председателя на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев да се криминализира отглеждането на птици в нерегистрирани обекти, с една дума – деянието на хората по селата, които отглеждат птици в дворовете си. Ето какво заяви Венев:

„Това е върхът на правителството, което иска да съдере по 10 кожи от гърба на обикновения човек. За да регистрирам кокошките и пуйките, трябва да пътувам от село Бистрица до Кюстендил, което за един пенсионер си е разход. Предполагам, че за регистрацията ще ми искат някакви пари, което още повече ще утежни месечния ми бюджет. А с какво ми помага държавата, за да се грижа за 30 кокошки, 4 пуйки и 10 кози? Стимулира ли ме по някакъв начин, за да не тежа на държавата и да не търся пари от социалните за дърва за огрев – не! Аз сам сея жито, само кося трева за козите, отглеждам ги в двора си.

Ако в държавата не стигат парите, да ги вземат от тези, дето крадат с милиони, а не от нас, селяните, които отглеждаме все още по някоя животинка в дворовете си, за да преживеем. Аз не продавам яйца, мляко… Всяка седмица коля по една кокошка и с нея изкарвам седмицата. От млякото от козите правя сирене, слагам го в саламура и мога да го ям до пролетта.

Имам “Волга” и с нея се придвижвам. На нея държавата иска да плащам по-висока застраховка. Е, откъде пари за всичко? Някой пита ли ни нас, обикновените хора, как живеем и как се справяме? Лесно е по жълтите павета, елате на село и отглеждайте животни, тогава искайте още пари за застраховка, за регистрация на кокошките в Агенцията по храните”, отправи покана към политиците Венци Венев от село Бистрица и заяви:

„Всеки ден се покачват цените на горивата. Единия ден зареждам бензина на 2,20 лв. за литър, след два дни вече струва 2,45 лв. Чета в социалната мрежа – шофьори се надигат на протест. Бих отишъл и аз, но не мога. Всичко протестира, държавата се тресе, а управниците само пари искат от бедния народ и срам нямат”, заключи В. Венев.

Трудовият стаж на бистричанина е преминал като шофьор на автобус и началник в ДАП – Дупница. Откакто се помни, в двора на къщата му винаги е имало животни – овце, крави, кози, кокошки.

Репортерска проверка установи, че дори и в селата все по-рядко по дворовете се отглеждат животни. Отдавна е отминало времето, когато във всеки двор е имало прасе, кокошки, кози… Сега домашни животни се отглеждат там, където живеят пенсионери.

По повод предложението да се криминализират случаите, при които се отглеждат малък брой птици в лични нерегистрирани стопанства, от Агенцията по храните в Кюстендил заявиха: “Всички птици, отглеждани в личните стопанства, трябва да се регистрират в Агенцията по храните. Такива са изискванията. Както всички автомобили, независимо дали са в движение, се регистрират, така и птиците подлежат на регистрация. За 10 кокошки регистрацията им може да струва около 15,00 лв.”.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *