Пенсионер, бивш машинист, от дупнишкото село Бистрица покори Арарат

Бивш машинист от дупнишкото село Бистрица изкачи  връх Арарат. Вчера около 7,30 часа, при -10 градуса, 65-годишният Йордан Начов с група от още 25 души покори най-високия връх на Турция. Изкачването на петхилядника му отнело 3 дни. В неделя той тръгнал с групата за Истанбул. От там с друг полет пристигнали до подножието на върха. До първия лагер стигнали с мулета, от там продължили пеша. Последните 36 часа преди да стигне до върха Начов не спал, но изпълнил мечтата си.

Той ще се върне, изпълнил предизвикателството, в неделя.

Съпругата му Соня го очаква да се завърне. Ето какво сподели тя за режима на живот на родения през 1955 г. покорител на върхове. 

“Един ден в седмицата съпругът ми не яде нищо. Сутрин пие топла вода, след това през целия ден пие студена вода и едно кафе с мед. На следващия ден се захранва със зеленчуци. Яде месо, но по малко. Хляб не е ял от 3-4 години. От менюто си е изхвърлил пържени храни, сладко, яде само плодове. Преди време живееше само на вода по 4 дни в седмицата. Сега мина само на едни разтоварващ ден. Прави ежедневни тренировки вкъщи. Обзавел си е фитнес и по няколко часа на ден тренира. Тича в планината над селото. От младежките си години участва в спасителни акции в планината и е планински водач. Планината му е страст”, разказа Соня Начова.

През 1989 г. Йордан участва в единствен по рода си маратон от най-северната до най-южната точка на Черно море – от Ахтопол до Толбухин /днес Добрич/. Цялата експедиция отнема 9 дни, участват още двама приятели на Йордан. През 1989 г. печели първо място на обиколката на Витоша – 100 км за 9,30 ч., във възрастовата си категория. Взима участие и в Московския маратон. Йордан Начов е и един от първите участници в Софийския маратон три години поред. В Алпите изкачва връх Пицо Скалино в италианската част, около 3600 метра надморска височина.

Йордан Начов е работещ пенсионер. Той  и съпругата му Соня имат две деца, син и дъщеря, които са вече големи и задомени.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *